- Kampsport bidrar til kvinnefrigjøring - 03.11.2016
- Tren kampsport! - 20.06.2016
- Hvorfor må vi ta imam-kritikken i media? - 06.05.2016
– Sporten var bra for meg som barn. Den holdt meg unna trøbbel, sier Adil.
Han er norsk med arabiske røtter. Siden mange år er han profesjonell skater med internasjonal karriere, blant annet i USA. Han har vunnet VM i skateboarding samt utallige NM-titler.
Som barn var han innadvendt. Men da han fant skateboardet var det starten på et kjærlighetsforhold som ga ham økt selvfølelse, og som fortsatt er intakt.
Det har vært ganger jeg har våknet og ikke husket navnet mitt.
– Det gjorde meg veldig konsentrert. Jeg kunne holde på i timevis når jeg skatet, forteller Adil.
Allerede da var han veldig opptatt av å utføre skatetriksene på høyt nivå.
– Jeg ville alltid holde på til trikset jeg skulle utføre var perfekt. Det er opp til deg selv om det skal bli bra, sier han.
Verden lokket
Når vennene dro på fest ble Adil igjen i parken og fortsette å øve på triks. Øvingen gjorde ham svært god. Fra 1992 til 1995 reiste han rundt i Europa. Etter en stund fikk han tilbud om å reise til USA. Den sjansen tok han.
– Skating var på utdøende i Oslo. Jeg jobbet og hadde fire-fem arbeidsledige kompiser boende hos meg, og de begynte med ting jeg ville holde meg unna.
– Jeg kom hjem en dag og ba dem pakke sammen. De eneste jeg sa var: «Jeg drar», forteller Abdil.
I ti år vekslet Adil mellom San Diego og Los Angeles. Samtidig reiste han verden rundt og skatet for publikum. I 1995 vant han proff-VM i skateboarding.
Ikke bare gull
Men ting var ikke servert på sølvfat da han kom til USA. Adil forteller at han bodde svært enkelt og hadde nesten ingen penger.
– Jeg hadde ingenting, men etter hvert begynte jeg å vinne konkurranser. Dermed fikk sponsorene øynene opp for meg og jeg fikk et brett med eget navn på, sier han.
– Jeg gikk fra å være dårligst til å bli proff. Jeg begynte også å tjene seriøse penger på sporten, forklarer Adil.
Han forteller at det var en god følelse å kunne komme med forslag, og at sponsorene var positive til dem.
– De stolte på meg og visste at jeg leverte. Jeg hadde det kjempebra med 320 reisedager i året, men jeg hadde ikke så mye kontakt med familien hjemme. Hvis jeg hadde fri en dag kunne jeg reise til Frankrike for å kjøre Formel 1 en hel dag, sier Adil.
Det var opprinnelig det han drømte om å gjøre da han var liten, men profesjonell skateboarding ble en god nummer to. Livet var stort sett uten forpliktelser utenom sponsorene. Det meste han ba om, ble ordnet.
Risikosport
– Jeg og en annen skater ble kjent for å utføre farlige og risikable stunt. Sponsorene mine hadde stor tillit til meg og de kunne ansette de beste snekkerne i verden bare for at jeg skulle få den tryggeste og beste rampen, sier han.
Men allikevel er det ikke til å komme utenom ulykker i en risikosport som skating. Adil har fått sin del av skader.
– Kjeven min er rekonstruert med titan, jeg ser ut som ”Terminator” under huden, forteller han.
Det var på et show der hans eget skomerke skulle lanseres. Adil hadde influensa og nesten 41 graders feber. Allikevel måtte han skate. Han falt syv meter rett ned på ansiktet, nesen knakk, hjertet stanset, det eneste som var helt var noen av tennene hans.
– Jeg var bokstavelig talt knust, men fikk hjelp av de beste legene.
Han jobbet beinhardt for å bygge kroppen opp igjen.
I sommer klarte Adil å punktere lungen sin og knuse en rekke ribbein. I fire minutter var han uten oksygen. Etter to måneder var han igjen oppe og gikk.
– Det har vært ganger jeg har våknet og ikke husket navnet mitt. Det er skremmende, sier Adil tenksomt.
De druegrønne øynene rammet inn av lange vipper er fokusert.
– Du tror du kjenner deg selv og at du mestrer det meste. Folk prøvde å advare meg. Men hører man på dem? Neida, du bare sier til deg selv at dette klarer du, og kjører på. Plutselig så skjer det en ulykke. Du tror du har lært, men så skader du deg hardt. Da føler du deg ikke stor, sier Adil.
Liker å jobbe med barn og unge
Etter ti år i USA følte Adil at det var på tide å komme tilbake til Europa. Stjernelivet i Hollywood var noe han ikke orket i lengden. I dag driver han skateparken «Gallanti» i Oslo der mange unge kommer for å lære skating.
– Vi har hatt parken i snart ett år nå, men jeg har andre og større planer i vente. Det er litt hemmelig fortsatt. Men det er noe jeg jobber mot, kanskje det skal skje noen stort i sommer. Jeg vil gjerne gi noe tilbake gjennom skatingen, sier Adil engasjert.
Han tenker på ungdommer han har truffet gjennom sporten.
– Jeg blir så rørt når unge kommer bort til meg og forteller at på grunn av noe jeg har sagt noen år tidligere, så har de valgt å studere og ta en bachelor, forklare han.
Adil liker å reise til skoler og holde motivasjonstaler for ungdommer.
– Jeg er veldig engasjert i barn, og føler at det er mange som ser opp til oss skatere fordi de mener vi er en del av de unge, sier han.
Inspirasjon
– Det som holder meg gående er Allah og islam. Religionen holder meg i sjakk og gir meg ro. For meg setter det også mine tanker på plass. Den får meg til å innse at jeg kan gå for langt når jeg vil utføre farlige triks.
Om Adil Dyani (38)
Lite utvalg av meritter innen skate-sporten:
– Diverse NM-titler
– Verdensrekorden i høyeste air og i bombdrop
– Diverse Guinness-rekorder
– Deltok i avslutningsseremonien i OL i Atlanta i 1996
Kan ikke leve uten:
– Koranen
– Farlige ting/action
– Olivenolje
Gode sider:
Bryr meg veldig om mennesker, trenger ikke kjenne noen for å hjelpe dem. Det er helt naturlig for meg.
Hvem jeg ville invitert på middag:
Faren min, bønder fra Calabria (region helt sørvest i Italia), min gode venn Khurram, brødrene mine og kokken.
Dårlige sider:
Overrenslig og et snev sky