Islam-fiendtlig gruppe har over 12 000 medlemmer på facebook

PST frykter nett-ekstremisme

Tuva Rosenlund
Latest posts by Tuva Rosenlund (see all)

Flere ytterliggående grupper og personer har den siste tiden markert seg i hissige debatter på internett. Det kommer frem i en informasjonsvideo Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nylig la ut på Youtube. Også i den årlige trusselvurderingen for 2011 har PST fokus på ekstremisme og sosiale medier.

– Sikkerhetstjenesten følger med på de sosiale mediene. Vi samarbeider tett med E-tjenesten, politiet og internasjonale sikkerhetsstyrker, sier Martin Bernsen informasjonssjef i PST.

– Internett og sosiale medier gjør det lettere enn før å danne ensartede grupper hvor mer ekstreme varianter av et standpunkt kan vinne fram, sier seniorforsker Brynjar Lia i Forsvarets forkningsinstitutt (FFI). Siden meningsmotstandere sjelden deltar på nettsidene, blir budskap ofte stående uimotsagt. Administratorene fjerner ofte innlegg som er ikke i tråd med deres ideologi. På den måten kan de sosiale mediene bidra til polarisering innad i og mellom ekstreme miljøer i Norge, sier Lia.

Ytterliggående grupper ser på internett og de sosiale mediene som viktige plattformer for å kunne tiltrekke seg ungdom og andre meningsfeller.

Bruker facebook 
I PSTs trusselvurdering vises det flere steder til at sosiale nettmedier som facebook, blogger og ulike nettsider er blitt viktige arenaer for å spre og diskutere ekstreme synspunkter. Radikalisering vil prege trusselbildet i Norge også i 2011, heter det i rapporten. Også de islamfiendtlige gruppene har blitt mer aktive i bruken av de sosiale mediene, heter det videre.
 
– Gjennom moderne nettmedier kommer meningsfeller enkelt i kontakt med hverandre. Visse medier er blitt en plattform der personer som oppfattes som lederfigurer, når ut til flere mottakere, kan man lese i rapporten.

Passer på: Fahad Qureshi er en av initiativtagerne bak organisasjonen Islam Net. Han mener organisasjonen har god kontroll med radikale som bruker deres nettsider.
Foto : Kjetil Hegna

I informasjonsvideoen til PST legges det vekt på at ved å bruke sosiale medier kan personer med radikale meninger lettere få kontakt med ungdom og utnytte deres frustrasjon.

– Det er lav terskel for å publisere stoff. Hvem som helst kan for eksempel opprette en facebook-side, sier Bernsen.

Islamfiendtlige grupper

Organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) har i dag 12 834 medlemmer på facebook, de fleste er unge, ifølge leder i organisasjonen Arne Tumyr.

– Våre sympatisører ser med frykt på de «verdiene» islam fører med seg. – Vi ser på islam som et politisk system, forkledd som religion. Islam er ond politikk, sier Tumyr. 

– Vi ønsker å bevare norsk kultur, verdier og normer og bruker sosiale medier i bred utstrekning. Det vil si vår facebookside, hjemmeside og nettavis. Der legger vi ut opplysende artikler om islam og samfunnsforhold knyttet til islam, sier Tumyr.

Norwegian Defence Leauge
I mars navnga også PST-sjef Janne Kristiansen en ny anti-islamsk organisasjon de følger tett i Norge, «Norwegian Defence League» (NDL).

Utviklingen av islam-fiendtlige grupper i Norge må sees i sammenheng med en generelt økt oppslutning om fremmedfiendtlige organisasjoner i flere europeiske land, skriver PST.

I 2011 forventer PST at de islam-fiendtlige gruppene vil styre den offentlige debatten i retning av økt fremmedfiendtlighet, noe igjen kan føre til polarisering.

– Ideologisk sett er vi på linje med Norwegian Defence Leauge, sier Tumyr i SIAN. Vi har det samme målet om å forsvare Norge og norske verdier, men NDL bruker sterkere ytringsformer enn oss. Etter lederstriden i NDL håper vi i SIAN at det blir en reorganisering og revitalisering av NDL, sier Tumyr.

Det Islamske Nettverk
Islam Net er en av landets største og raskest voksende muslimske frivillige organisasjoner. PST har tidligere tatt kontakt med enkelte av organisasjonens medlemmer. I den anledning uttalte en av initiativtagerne for nettsiden, Fahad Qureshi, til Aftenposten at han tror PST tok kontakt med han fordi de har et felles mål om å forebygge radikalisering av ungdom og fordi Islam Net når ut til ungdommene.

– Har dere fått innlegg med radikalt innhold fra muslimer på forumet deres?

– Det hender, og da prøver vi å snakke fornuft med dem.

– Hvordan fanger dere opp brukere med radikale meninger?

– Ved å følge med på hva folk skriver, oppdager vi raskt ytterliggående tendenser. Men vi driver ikke sensur. Vi har imidlertid et reglement alle må forholde seg til. Ved brudd på reglementet forsøker moderatorene å gripe inn, sier Qureshi.

Polarisering
– Disse gruppene ser på internett og de sosiale mediene som viktige plattformer for å kunne tiltrekke seg ungdom og andre meningsfeller, sier Lia i FFI.

Han forteller at profil, form og format har blitt stadig viktigere.

– Islam Net drives av unge mennesker som er gode på sosiale medier, sier Lia, men understreker at han ikke vil betrakte Islam Net som noe jihadistforum. – I dag eksisterer det ikke profilerte norskspråklige jihadistforum som vi vet om, men det har eksistert svensk- og danskspråklige militante internettforum og ikke minst finner man mange slike forumer på engelsk, fransk og til dels også på tysk. Tidligere var jihadistforumene stort sett arbiskspråklige, men dette har altså forandret seg de seneste årene, sier Lia.

Truer hverandre
I sin trusselvurdering skriver PST at de i tiden fremover forventer at antallet trusler på nettet vil fortsette å øke.

– Det er sjeldent det kommer trusler, sier Qureshi. – Jeg pleier ikke å være inne på anti-islamske nettsider, men jeg er jo klar over at det finnes sider som formidler rasistiske holdninger om muslimer i Norge.

– Vi får stadig vekk innlegg fra muslimer, sier Tumyr i SIAN. Skjellsord som Allah er stor og lignende. SIAN blir sett på som fiender av islam, de vil bekjempe oss, sier han.

– Har du vært en inne på Islam Net sine sider og lest?

– Ikke mange ganger, jeg vet hva de står for. Jeg har to utgaver av Koranen hjemme og leser dessuten mye om islam. Dette er grupperinger som fronter det uakseptable politiske systemet islam, som er det rene barbari, sier Tumyr. – Allikevel vil jeg legge til at i forhold til islamsk lære er Islam Net nokså moderate.

– Har du fått trusler via nettet eller på andre måter?

– Vi får trusler fra muslimer hele tiden. Sist uke fikk jeg en melding om at de skulle drepe moren min og voldta konen min.

– Meldte du ifra til politiet?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg sier som Barack Obama, vi har viktigere spørsmål å tenke på.

Forebygging og oppfølging

– Å ha samtaler med ungdom som er på vei inn i ekstreme miljøer er et viktig forebyggende tiltak. Det er viktig at ungdom vet hvilken betydning dette kan ha for deres framtid, sier Bernsen i PST.

– Dette kan gjøre at de mister nettverk, kjærester eller jobbmuligheter, de kan også få problemer med sikkerhetsklarering i framtiden, sier Bernsen.

Lia understreker at folk ikke radikaliseres kun via nettet, dette skjer vel så mye i sosiale miljø og gjenger. De kan treffes i moskemiljøer ofte kanskje uten at ledelsen i moskemiljøet engang vet om det, gjennom studentforeninger, treningssentre, fotballklubber, kulturelle sentre eller andre steder der unge mennesker omgåes.

–  Det er viktig at vi ikke gjør dette med militant islamisme til et større problem enn det er. Selv om PST har gått ut og sagt at de er bekymret, er trusselnivået i Norge fremdeles lavt, selv om dette fort kan endre seg, sier Lia.

Om PST og radikale grupper på nettet
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siden 2005 offentlig gått ut med en årlig trusselvurdering.

Norwegian Defence Leauge (NDL) er inspirert av den høyreekstreme organisasjonen English Defence League (EDL), som har arrangert flere demonstrasjoner i Storbritannia den siste tiden. NDL ble etablert på nyåret 2011 og har både en facebook-gruppe og egen hjemmeside. Organisasjonen var først lite omtalt i den norske offentligheten, selv om den var godt kjent blant høyreekstreme, islamkritikere og ikke minst i den antirasistiske bevegelsen. Norwegian Defence League, som uttalt kjemper mot radikal islamisme, blir av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) oppfattet som en høyreradikal organisasjon og politisk ekstreme.

Islamsk Nettverk (Islam Net) har mer enn 1400 betalende medlemmer og flere tusen tilhengere på facebook. Organisasjonen har ingen kontorlokaler, men drives over nettet, ved siden av at de har stands og arrangerer konferanser.