Vi har vært med på å bygge landet

Tungt: Da arbeidsinnvandrerne først kom til Norge, tok de ofte de tyngste jobbene
Foto: Flickr
Åpent brev til Statsråd Audun Lysbakken i anledning Brochmann-utvalgets rapport, «Migrasjon og velferd».
Tayyab M Choudri, Nettverkskoordinator for Internasjonal- helse og sosialgruppe (IHSG)
Latest posts by Tayyab M Choudri, Nettverkskoordinator for Internasjonal- helse og sosialgruppe (IHSG) (see all)

Norge åpnet for arbeidsinnvandring på 1970-tallet for å ivareta velferdsstatens behov. Og vi kom.
Hva slags jobber var det vi fikk, selv om mange av oss hadde en høy utdannelse? Jo, de tyngste jobbene som renhold, transport og kollektivtrafikk. Og mange andre jobber som nordmenn helst ikke ville ha. Vi jobbet på dager da nordmenn hadde fri. Mer presist deres helligdager som jul, påske, pinse og andre fridager.

Dimensjoner
Etter hvert ble vi eldre og gikk av med pensjon, noe som er en lovfestet rett. Noen av oss ble dessverre uføretrygdet, som mange andre som har et belastende yrke. Men for å sitere fra Aftenpostens leder  11.05.11: “Det er viktig å passe på dimensjonene når utfordringene skal beskrives. Særlig gjelder det i et land hvor innvandrerne har høyere yrkesdeltagelse enn i praktisk talt alle andre land”. Med andre ord finner vi ingen gode argumenter for at vi skulle knekke velferdsstaten økonomisk. Tvert imot vi vil si.

Dobbeltmoral

Vi har med vårt arbeid vært med på å bygge landet og ivareta de velferdsgoder vi alle setter pris på. Det er riktig som det sies i “Meninger” i Aftenposten 11.05.11 i artikkelen om Brochmann-utvalget at “I utredningen er det vanskelig å finne dekning for at innvandringen kan knekke velfredsstaten økonomisk”. Det er vi helt enige i. Og når det er sagt. Alle hendene som trengs i helsevesenet når den såkalte eldrebølgen kommer. Har vi ikke hørt rykter om at de må komme utenfra. Så hvis de nå kommer og gjør jobben sin, – skal de da mistenkeliggjøres når de pensjoneres? Dobbeltmoral er ikke dobbelt så god her heller.

Det er et ideal å behandle alle borgere likt, for vi er borgere av det norske samfunn. Velferdstjenestene i Norge ytes etter likhetsprinsippet. Vi føler at det mangler noe på dette med tanke på det vi har lest av innholdet i rapporten fra Brochmann-utvalget.

Velferdstjenester ytes etter likhetsprinsippet. Det mangler noe på dette i rapporten fra Brochmann-utvalget.