Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Zimbabwe:
– Fordelslover hindrer økonomisk vekst
– Fordelslover hindrer økonomisk vekst
Zimbabwes “Black Empowerment”-program virker mot sin hensikt, sier kilder i gruveselskapet RioZim. Det melder Bloomberg News.
Landets svarte majoritet nyter godt av lovverket, som i utgangspunktet skal fremme de svarte rolle i privat sektor og gi ekstra støtte til svarteide små- og mellomstore bedrifter. Nå går adminsitrerende direktør i gruveselskapet RioZim, Tichaendepi Masaya, ut med sterk kritikk.
– Loven hindrer økonomisk vekst og utenlandske investeringer i Zimbabwe. Når potensielle investorer vurderer mulige partnere i Afrika, så ser de vekk fra Zimbabwe, fordi staten vil ta for mye av inntektene uten å videreinvestere blant vanlige zimbabwere, sier han til Bloomberg News.
Bosnia:
Tilbake på fotballkartet
Bosnia er ikke lenger utestengt av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Opphevelsen av utestengelsen skjedde bare fire dager etter at landets fotballforbund vedtok et nytt regelverk som vil gi en etnisk desegregering av fotballorganene.
Avgjørelsen vil føre til at landslaget ikke blir kastet ut av EM-kvalifiseringen, og at bosniske klubber får spille i internasjonale turneringer.
– Styret i FIFA har godkjent regelverket, sier FIFA-president Sepp Blatter, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.
Iran:
Vil lage “halalnett”
Wall Street Journal melder at iranske styresmakter legger opp til en ny, strengere linje. Årsaken skal blant annet være urolighetene i forbindelse med valget i 2009, der sosiale medier spilte en stor rolle. Løsningen blir et nasjonalt nettverk, atskilt fra det globale nettet.
Ifølge Irans leder for økonomiske anliggender, Ali Aghamohammadi, vil dette bli «et genuint halalnettverk, i tråd med muslimsk etikk og moral», skriver Wall Street Journal
Kjetil Selvik, forsker ved Fafo, sier til Klassekampen at dette vil bli ekstremt vanskelig å opprettholde
– For de iranske myndighetene handler det om å vise at man er i stand til å gjøre det, å markere at man har den samme teknologiske kapasiteten i Iran som i Vesten. Bare fordi en minister sier noe i Iran, betyr ikke det at noe vil skje, utdyper han.