- Lag jollof rice - 27.05.2016
- – Hiv-positive kvinner skjuler sykdommen - 12.06.2012
- Enveisbillett til Stavanger – med hjelp fra mamma - 22.04.2012
Jon Martin Larsen, medieansvarlig i Røde Kors, har selv vært i Somalias hovedstad, Mogadishu og i Galkayo, Puntland nord i landet for å orientere seg om det som skjer.
– Det internasjonale Røde Kors og somalisk Røde Halvmåne samarbeider med alle grupperinger, politiske avskygninger og klaner om tilgang til områder der folk sulter for å få hjelpen frem.
Ekslusiv tilgang
Larsen forteller at i svært mange av de Al-shabaab-kontrollerte områdene er Røde Kors og Røde Halvmåne de eneste som får tilgang til å hjelpe.
Den største faren nå er at vi ikke har nok penger til å skaffe den hjelpen som trengs.
– FN er blant annet vist ut fordi de blir sett på som en part i konflikten, men de har god tilgang i de nordlige områdene, og da er det ekstra viktig at de konsentrerer hjelpen der, fordi disse områdene også har akutte behov, sier han.
Han forteller at situasjonen er blitt mer dramatisk i flere lokalsamfunn nord i det sentrale Somalia og Puntland på grunn av tørken som sprer seg og økt antall sultrammede.
– Dette kommer i tillegg til de mange tusen fordrevne som flykter til disse områdene fra sørlige deler av Somalia som også trenger hjelp, sier han.
Tenker langsiktig
Hjelpeorganisasjonene må ta hensyn til blant annet økonomi, underernæring og ikke minst faren for store regnmengder i tiden fremover.
– Den største faren nå er at vi ikke har nok penger til å skaffe den hjelpen som trengs. Allerede nå ser vi at vi må dele ut mindre enn det behovet er, blant annet i Etiopia. Vi må tenke både kortsiktig og langsiktig. I perioder med store nedbørsmengder på Afrikas Horn vil det også være behov for såkorn og jordbruksutstyr, de trenger nye kuer, geiter og kameler, sier Larsen.
Også sykdom spres raskt.
– Somalierne må i størst mulig grad hjelpes der de er slik at de slipper den livsfarlige flukten. Jeg har møtt mennesker som har flyktet både 1000 og 1500 kilometer for å redde seg og sine. Også høygravide og syke. Det gjør et svært sterkt inntrykk, sier han.
Mobiliseringen gir resultater
Larsen forteller at over hele Somalia mobiliserer nå det internasjonale Røde Kors sammen med somalisk Røde Halvmåne for å bygge nødly og dele ut kjøkkenutstyr og tepper til de fordrevne.
– Vi øker kapasiteten til helseklinikkene og helsestasjonene over hele landet og utvider antall mobile matstasjoner og helsestasjoner slik at vi kan nå ut til nomader og andre på flukt og til dem som bor utenfor landsbyene, sier han.
I all fortvilelsen forteller han om hjelpearbeidere som jobber på spreng og gjør en i herdig innsats for å hjelpe de rammede.
Åtte måneder gamle Nashad, som han møtte på en av klinikkene til den Røde Halvmåne for mødre og barn, er et godt eksempel. Nashad veide bare fire kilo og var alvorlig underernært, men har overlevd ved hjelp av næringsrik peanøttblanding, medisiner og oppfølging.
– Nå veier hun fem og en halv kilo, men burde veid sju, forteller Larsen.
Fortsett å hjelpe
Larsen kan bekrefte at de ved hjelp av bidrag fra det norske folk har sendt hele 160 tonn med spesielt ernæringsrik mat til det sørlige Somalia. Men, det er fortsatt behov for hjelp fra alle bidragsytere.
– Det er godt å se at Nashad friskner til, men når jeg også vet at Nashad også har flere søsken som begynne rå bli svakere og sykere, og jeg vet at medieinteressen avtar, da blir jeg bekymret. Det er da min jobb å bidra til at vi holder søkelyset og oppmerksomheten på den vanskelige situasjonen menneskene på Afrikas Horn er i nå, sier han.
– Hvordan kan vi i Norge bidra?
– Jeg vil oppfordre nordmenn til å støtte en organisasjon som de har tillit til. Historien til åtte måneder gamle Nashad viser at det nytter, sier han.