Kommune- og fylkestingsvalget er over. Resultatene er klare. Valgdeltakelsen ble lavere enn hva en del folk hadde trodd i etterkant av 22. juli. Jeg har sett nærmere på noen av tallene.
På landsbasis var valgdeltakelsen på 63,8 prosent. Hvis sofavelgerne hadde vært et parti, så hadde de vært størst i landet med 36,2 prosent. I Oslo var valgdeltakelsen noe høyere, 65,1 prosent. Men også i hovedstaden ville sofavelgerne vunnet. 34,9 prosent lot være å stemme i hovedstaden. Dog ligger valgdeltakelsen for Oslo på omtrent det samme nivået som for hele landet, men forskjellene er store innad i Oslo. Jeg har valgt ut noen valgkretser i Oslo, fra både beste vestkant og Groruddalen.
Forskjell på øst og vest
På Furuset skole var valgdeltakelsen på 57,6 prosent, på Gran skole ikke mer enn 48,5 prosent og på Stovner vgs på 50,7 prosent. På vestkanten var valgdeltakelsen betydelig høyere. Slemdal skole hadde 77,4 prosent, Bygdøy skole hadde 74,2 prosent og Smestad skole 70,7 prosent. Altså er forskjell i valgdeltakelse på disse skolene i overkant av 20 prosentpoeng. Det er hva man kan kalle betydelig forskjell. Men hva skyldes nå dette?
VGNett startet en protokoll i etterkant av valget hvor folk kunne skrive hvorfor de ikke stemte. Når man leser hva som er skrevet der så er enkelte årsaksforklaringer gjennomgående. Det er ingen vits, politikere er falske eller ljuger, ikke interessert i politikk.
Tiltak for demokratiet
Den stadig synkende valgdeltakelsen begynner å bli et problem. Hvis den fortsetter å synke, vil valgsystemet og demokratiet miste all legitimitet. Det var under 50 prosent som stemte ved Gran skole i Groruddalen. Når halvparten av den stemmeberettigede befolkningen ikke deltar i demokratiet så har vi et demokratisk problem, men hva skal man gjøre for å få opp valgdeltakelsen?
Det viktigste er å få folk til å forstå at deres stemme teller, og at det har noe å si for deres hverdag hvem som bestemmer i landet og i kommunen. Det er mildt sagt en utfordring, men det er det som må gjøres. Man kan også gå inn for at det skal bli en plikt å stemme ved valg. Men prinsipielt er jeg ikke for å tvinge folk til å. Et annet forslag er å innføre mer direkte demokrati og folkeavstemninger slik at folk kan være med og bestemme over enkeltsaker og ikke kun velge partirepresentanter hvert fjerde år. Det kan bidra til at folk både opplever å få mer innflytelse, men også faktisk får mer innflytelse.
Det viktigste er å få folk til å forstå at deres stemme teller.
Ingen rett til å klage
Jeg velger å tolke valgdeltakelsen på følgende måte: 36,2 prosent av velgerne på landsbasis, og 34,9 prosent av velgerne i Oslo, ga fra seg retten til å klage over politikken som vil bli ført i kommunene de neste fire årene.
Kilde: Kommunal- og Regionaldepartementet og www.pollofpolls.no
*Idiot i den opprinnelige betydningen på gresk: en som ikke bryr seg om politikk.