- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Sverige:
Imam kan politianmeldes
Sveriges Radio International er blitt anklaget for å fremme hets mot folkegrupper etter at en somalisk imam ble intervjuet av kanalens somaliske avdeling, skriver nettmagasinet The Local.
Anklagen kom fra pastor Erik Johansson fra Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen (EFS) etter å ha blitt varslet fra flere somaliskspråklige venner om imamens kommentarer om konvertitter.
– Ifølge oversettelsen jeg fikk, sa imamen at det er enhver muslims plikt å ta livet av dem som konverterer fra islam til andre religioner.
Radiointervjuet skal ha vært tilgjengelig på SRs nettsider i flere uker før noen tok affære. Nå kan den somaliske imamen bli politianmeldt, og SR Internationals ansvarlige redaktør Ingemar Løfgren tar selvkritikk.
– Hvis en imam snakker om å ta livet av noen på grunn av religiøst frafall, så er han i det minste nødt til å bli konfrontert med et oppfølgingsspørsmål. Hvis det ikke skjedde, så er det journalistisk uansvarlig, sier han til The Local.
Argentina:
Krever iranere utlevert
Argentinas president Cristina Fernandez vil gjenoppta saken mot åtte iranske tjenestemenn som angivelig hadde en rolle i et terrorangrep mot et jødisk kultursenter i Buenos Aires i 1994, skriver nyhetsbyrået AFP.
Angrepet krevde 85 liv og var et av de verste i argentinsk historie. Det regnes som utført av den libanesiske Hizbollah-geriljaen på oppdrag fra Irans regjering. Blant de antatt innblandede finnes Irans nåværende forsvarsminister Ahmad Vahidi og tidligere utenriksminister Ali Akbar Velayati.
Irans regjering lover samarbeid i etterforskningen av saken, men avviser alle anklager om at landet skal være innblandet.
– Vi ønsker en konstruktiv dialog med argentinerne, samtidig som vi vil klart si ifra at alle disse åtte tidligere og nåværende tjenestemenn er helt uskyldige.
Sør-Afrika:
Vurderer visum til Dalai Lama
For to år siden nektet sør-afrikanske myndigheter å utstede visum til den tibetanske åndelige lederen Dalai Lama. Nå kan dette endre seg, til tross for sør-afrikanernes sterke forbindelser med Kina, ifølge Times of India.
Tidligere erkebiskop og apartheidmotstander Desmond Tutu har invitert sin nobelpriskollega til 80-årsdagen sin 7. oktober, og håper utfallet av visumsøknaden blir annerledes enn for to år siden. Tidligere president F.W de Klerk er ihvertfall soleklar i sin dom:
– Hvis Sør-Afrika virkelig er et åpent og tolerant samfunn, så må man respektere religiøse ledere. Dalai Lama må få lov til å komme, sier han til Times of India.
Malaysia:
Kritiserer utvisning av uighurer
Organisasjonen Human Rights Watch slakter Malaysias innvandringspolitikere og kaller returpraksisen overfor uighurske flyktninger fra Kina “uansvarlig”, skriver avisen Free Malaysia Today. Nylig ble en gruppe på elleve papirløse uighurske flyktninger sendt tilbake til Kina.
– Kinas behandling av sine muslimske minoriteter utgjør en stor sikkerhetsrisiko for uighurene, hevder organisasjonen overfor avisen.
Innenriksminister Hishammuddin Hussein avviser kritikken, og hevder gruppen på elleve som ble sendt tilbake til Kina hadde brutt malaysisk lov og gjort seg skyldige i menneskesmugling.
– For meg er mitt folks sikkerhet viktigst. Alle disse elleve er ikke flyktninger, men på flukt fra kinesiske myndigheter for traffickingvirksomhet, sier Hussein til Free Malaysia Today.