Danmark får sin første minister med ikke-europeisk bakgrunn

Forfatter, integreringsarbeider og minister

Tverrfaglig: Manu Sareen (44), som opprinnelig er inder, får nå statsrådansvaret for kirkepolitikk og nordisk samarbeide etter at Danmark får sin første sosialistiske regjering på ti år. Her under presentasjonen av de nye ministrene 3. oktober
Foto: Pressebilde
44-årige Manu Sareen fra Radikale Venstre har erfaring fra diverse yrker og samfunnsarenaer. Nå blir han dansk minister for kirkesaker, likestilling og nordisk samarbeid.
Karolina Ibarra og Claudio Castello
Latest posts by Karolina Ibarra og Claudio Castello (see all)

Etter folketingsvalget 15. september har danskene ikke bare avsluttet et tiår med sentrum-høyre-regjering og valgt sin første kvinnelige statsminister, men også fått sin første statsråd med ikke-europeisk innvandrerbakgrunn. Det er også første gang på 20 år at Danmark får en minister som ikke er etnisk dansk. Tidligere har landet blant annet hatt en minister med tysk bakgrunn.

Danmarks nye koalisjonsregjering med sosialdemokratene i spissen har bestemt at Innvandringsdepartementet, som ble opprettet av høyrekoalisjonen med støtte fra Dansk Folkeparti, skal avvikles. Oppgavene til Innvandringsdepartementet blir delt mellom Sosialdepartmenet og Justisdepartmentet. Både den nye departementsstrukturen og utnevnelsen av Manu Sareen sier også noe om retningen den nye regjeringen ønsker å signalisere, hevder kommentator i Time Magazine William Lee Adams.

Sareen ble født i India, men emigrerte til Danmark i 1971 da han var fire år gammel sammen med familien. Etter å ha fullført utdannelsen som sosialpedagog, begynte han å jobbe som en integreringskonsulent i København.

– Vi skal gjenskape et trygt og tolerant Danmark, sa Manu Sareen til nettavisen fyens.dk da det ble klart at han hadde blitt valgt inn i Folketinget i midten av september. To uker senere ble det klart at Sareen får en statsrådspost i den nye regjeringen.

Min drivkraft er lysten til å utgjøre en forskjell for barna og de svakeste i vårt samfunn.

Talsmann og forfatter
Som konsulent og politiker har Sareen blitt kjent med den sosiale strukturen i de dansk-muslimske miljøene. Hans daglige arbeid har involvert problemhåndtering knyttet til tvangsekteskap, æresdrap og ungdomskriminalitet i den danske hovedstaden. Sareens engasjement har ikke bare gjort ham populær blant etniske minoriteter. Også Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (tilsvarende LLH i Norge) har nominert ham til årets politiker 2003, 2006 og 2007.

– Mitt engasjement står nært det jeg ellers gjør, og min drivkraft er lysten til å utgjøre en forskjell for barna i byen og de svakeste i vårt samfunn, har han sagt om sitt politiske grunnsyn.

I tillegg til politisk erfaring, konsulentstillinger, jobb som statsrevisor (folkevalgt politiker som overvåker statens pengebruk), utdannelse som sosialpedagog og konfliktmegler, er dette dansk-indiske multitalentet også forfatter.
I 2006 debuterte han som en barnebokforfatter, og i 2007 publiserte han den andre boken i serien om Iqbal Farooq. Handlingen i sistnevnte er sterkt preget av Sareens erfaring fra arbeidet med vanskeligstilte ungdommer fra etniske minoritetsmiljøer.

Omstridt
Sareens sterke meninger om integreringspolitikk og innsats på sosialarbeiderfeltet har imidlertid også skaffet ham mange fiender i innvandrermiljøene. I 2007 måtte han si opp sin konsulentstilling etter å ha fått drapstrusler. Truslene kom etter uttalelser i mediene om “at det finnes to typer innvandrere i København, en gruppe som er velintegrert, og en annen som ikke bryr seg om verdier som demokrati og likestilling”.

Om Manu Sareen (44)

Politiker (Radikale Venstre), rådgiver og forfatter.

Ny dansk minister for kirke, likestilling og nordisk samarbeid.

Har skrevet barnebokserien om Iqbal Faooq.

Har skrevet også fagbøkene “Når kjærlighet blir tvang”, “Slik unngår man frafall A-Z” og kokeboken “Vårt indiske kjøkken: Spis indisk på dansk”.

Født i India, flyttet til Danmark som barn.