- Politisk dom i et skjørt demokrati - 24.10.2011
- Politisk dom i et skjørt demokrati - 22.10.2011
Viktor Janukovitch gikk av med seieren ved presidentvalget i Ukraina i fjor, med et knapt flertall foran Julia Tymosjenko. Siden da har rettssaker mot minst 18 ledende representanter for den forrige regjeringen startet, blant annet mot hans største konkurrent ved valget. Tymosjenko ble beskyldt for maktmisbruk da hun forhandlet om en ny gasskontrakt med Russland. Tymosjenko selv, hennes tilhengere og EU samt USA mener at saken er politisk motivert.
Janukovitch er i ferd med å danne et nytt autoritært og diktatorisk system uten maktfordeling. For første gang i historien har presidenten i Ukraina anledning til å både utnevne dommere og kontrollere aktoren. Janukovitch fikk også kontroll over 80 prosent av tv-kanaler og andre medier gjennom en allianse med mektige oligarker. En av dem, Valerij Khorosjkovskyj, er ikke bare media-magnat, men også leder for Statens Sikkerhetstjeneste (SBU) og tidligere medlem av Det øverste justisråd, som blant annet utnevner og avskjediger dommere. Bare etter langvarig press måtte han trekke seg fra medlemskapet sitt i det mektige rådet.
Hvorfor skal Janukovitch i det hele tatt bry seg om folket sitt?
Ønsket om et bedre liv har tvunget millioner av ukrainere til å reise fra landet. Presidenten derimot har alle privilegier. Ukrainske tjenestemenn kjører til daglig i kortesjer som består vanligvis av 6-15 biler, gjerne de aller nyeste Mercedes-modeller. Ikke nok med det, presidenten har det beste luftfartøyet: helikoptre Agusta Westland 139 vip og Falconfly som tar ham lynraskt til jobben. Presidentenes residens på 137 hektar like ved hovedstaden er utbygd og pyntet i den beste antikke tradisjon med gull, krystaller og edelsteiner.
Ukrainere protesterer, streiker og kjemper for et rettferdig samfunn og en bedre framtid. De trenger å bli hørt.
En dag av presidentenes arbeid koster de ukrainske skatteyterne 1,3 millioner kroner. 675 ukrainere jobber en hel måned for å sørge for en dags komfort for ham. Målt i antall årsverk som trengs for å dekke alle behov til en president, er Viktor Janukovitch den tredje mest kostbare i verden etter Obama og Medvedjev.
Vanlige mennesker må reise med busser, trikker, trolleybusser og tog som ofte er over 50 år gamle og ikke tilfredsstiller kravene hverken til sikkerhet eller elementær komfort. Ni av ti ukrainere har ingenting til overs etter at husleie, kommunale avgifter og mat er betalt.
Hvorfor skal Norge i det hele tatt bry seg om det som skjer i Ukraina?
Ukrainere protesterer, streiker og kjemper for et rettferdig samfunn og en bedre framtid. De trenger å bli hørt, ha et alternativ og se et lys i tunnelen. Dette handler om europeisk solidaritet. I Ukraina finner vi 25 prosent av all den mest fruktbare matjorda i verden. Landet i seg selv representerer et stort marked med 47 millioner potensielle forbrukere. Norge og Ukraina har mye felles historie. For mange hundre år siden var det vikinger som dro nedover for å få utdannelse, jobb, stifte familier og få et bedre liv. Olav den Hellige oppholdte seg i Kyiv (Kiev) i flere år, og sønnen hans Magnus vokste opp og fikk sin utdannelse der. Hele Europa vil ha fordel av å hjelpe Ukraina med å utvikle seg til et demokratisk og moderne samfunn.