- Med lisens til å hjelpe - 08.03.2012
- En vakker verden - 16.02.2012
- Dobbelt skolert tannlege - 19.01.2012
– Jeg gikk siste semester på tannlegestudiet i Teheran da jeg ble en del av den iranske revolusjonen, forteller Mohammed til Utrop.
På grunn av sin politiske aktivitet ble han etter shahens fall drevet på flukt av landets nye regime. I 1981 rømte han til Kurdistan. Deretter begynte flukten som skulle vare i 13 år før han i 1994 endte opp i Norge.
Her søkte han politisk asyl og fikk raskt oppholdstillatelse.
Jeg har bare blitt møtt med respekt av nordmenn.
– Jeg hadde ingen papirer med meg da jeg kom til Norge og hadde lite lyst til dra til den til iranske ambassaden for å få å tak i dem på lovlig måte. Dermed hadde jeg ingen mulighet til å dokumentere utdannelsen min fra Iran.
Mohammed fikk ingenting av utdannelsen sin godkjent i Norge og måtte starte helt på nytt. Først ble det norskkurs, deretter videregående, før han på nytt kastet seg ut i et femårig tannlegestudium.
Toppkarakterer
– Jeg har alltid likt å studere og vært ganske skarp faglig. Også her i Norge fikk jeg bare toppkarakterer.
De andre i klassen lurte på hvordan en som snakket gebrokkent norsk og som aldri var på forelesninger, kunne få så gode karakterer.
– Dessuten jobbet jeg fulltid på et bakeri mens jeg studerte, forteller han.
Nå driver Mohammed egen tannlegepraksis på Årvoll, hvor han trives godt. Han føler ikke at hans utenlandske opprinnelse har vært noe hinder for å lykkes i arbeidslivet i Norge.
– Jeg har bare blitt møtt med respekt av nordmenn og kan ikke si at jeg har blitt utsatt for så mye rasisme, sier Mohammed, som nå har bodd 17 år i Norge.
– Personlig tror jeg at så lenge man er i et faglig miljø der man er god på det man gjør, er det mye mindre fordommer, legger han til.
Oppfordret til å bytte navn
Men tannlegen fra Iran har fått kjenne på kroppen at Mohammed er et navn som det knytter seg mange fordommer til.
– Det er mange som har foreslått at jeg burde bytte navnet mitt. Blant annet min første arbeidsgiver, ler han. – Han mente at det skremte mange av pasientene. Navnet mitt stod jo stort på kontordøra mi.
Spesielt rett etter 11. september merket han at navnet Mohammed ikke var helt heldig.
– 13 av terroristene het jo Mohamed.
Identitet
Tross press fra venner og bekjente har Mohammed valgt å beholde navnet sitt.
– Det hadde blitt helt feil for meg og plutselig skulle hete Knut eller noe annet mer spiselig. Mohammed er jo det navnet faren min valgte til meg, og jeg vil beholde det på godt og vondt. Min identitet er knyttet til navnet mitt, men jeg ser ikke bort ifra at jeg har mistet en pasient eller to på grunn av det.
– Det er sikkert folk som har latt seg skremme, men jeg er fullbooket med pasienter uansett, og heldigvis har de fleste som kommer hit og møter meg personlig, fortsatt å komme.
– De ser at jeg ikke er noen terrorist, men en hyggelig tannlege, fleiper han.
Må ta ansvar
Mohammed mener at innvandrere selv må ta ansvar for å bli integrert i Norge.
– Jeg tror hvordan du blir møtt av nordmenn har mye med deg selv å gjøre. Om man holder seg mer til sine egne, er det ikke så rart at nordmenn holder seg unna og det blir vanskelig å komme inn i det norske miljøet.
– Av egen erfaring kan jeg si at de gangene jeg er imøtekommende med nordmenn og deltar på sosiale arrangementer, er de hyggelige tilbake.
– Vi innvandrere kan gjøre mye for å rive ned veggene som er mellom oss og nordmenn.
Opptatt av utdanning
Iranere har de siste årene toppet statistikken over innvandrergrupper som tar høyere utdanning i Norge. Det tror Mohammed skyldes at iranere generelt er veldig opptatt av utdanning.
– De fleste iranere som har innvandret var politisk aktive under revolusjonen og er gjerne høyt utdannede folk. De formidler verdien av utdanning videre til barna sine.
– Dessuten tror jeg også mange foreldre ofte legger mye press på barna. Yrker som lege, ingeniør og tannlege har en helt spesiell status i Iran.