Verden Rundt

Strand kan velge bosnisk eller boliviansk
Stolac i Bosnia-Hercegovina og Ururo i Bolivia er pekt ut som mulige vennskapskommuner for Strand, skriver nettstedet strandbuen.no.
I sin saksutredning slår rådmannen fast at et vennskapskommune-samarbeid bør ha en konkret hensikt, og at det er politikerne som skal avgjøre.
– Når det gjelder Stolac, vises det til til at kommunen vil kunne fungere som en katalysator i et lokalsamfunn som sliter med etniske konflikter. I Ururos tilfelle vil dette fremstå som et bistandsprosjekt, men som også vil være med på å fremme gjensidig kulturell forståelse og kontakt mellom folk med ulik kulturell bakgrunn.
Iran anklages for å trakassere BBC-ansatte
I sin blogg har BBC-sjef Mark Thompson skrevet om hvordan iranske myndigheter har trakassert ansatte ved BBCs iranskspråklige avdeling, BBC Persian.
Siden det omstridte gjenvalget av Irans president Mahmoud Ahmedinejad i 2009 har forholdet mellom BBC og regimet i Teheran vært svært anstrengt. I bloggen sin retter Thompson pekefingeren mot det han kaller iransk politi og myndigheters “svertekampanje” overfor familiemedlemmer til de som jobber i BBC Persian.

– Vi har sett utenomrettslige arrestasjoner, konfiskeringer av pass så de ikke kan forlate landet, falske anklager om kriminelle forhold og religiøst frafall, samt hacking av e-post. En av våre ansatte ble oppringt fra Iran og forsøkt bestukket med forslag om løslatelse av en nær slektning mot at man til gjengjeld kunne gi iranske myndigheter informasjon om BBC.

Åpner opp for “tredjekjønnede” identitetskort

Transkjønnede i Pakistan, bedre kjent under det kulturtradisjonelle navnet hijra, kan nå registrere seg som “tredjekjønnede” i landets folkeregistre, ifølge Hindustan Times.

Frem til nå har pakistanske identitetskort kun registert “mann” eller “kvinne” som kjønnskategori. Bestemmelsen kommer etter en fireårsprosess som nådde helt opp til pakistansk høyesterett. Landet, som regnes som et av de mer konservative i den muslimske verden, har gjort oppsiktsvekkende fremskritt når det gjelder enkelte seksuelle minoriteters situasjon. Blant annet prioriterer nye lovbestemmelser tredjekjønnede i jobbintervjuer.

– Før pleide politiet å banke oss opp på gaten og stjele pengene våre. I dag kan vi gå til de aller fleste politistatsjonene, føle oss respektert og at vi har rettigheter på lik linje med andre pakistanske borgere, sier Almas Bobby, talsperson for et kollektiv av tredjekjønnede i byen Rawalpindi, til Hindustan Times.