- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Gjeldskrise gir massiv utvandring
– Kom deg på et fly og se deg aldri tilbake, er rådet fra den 40-årige web-designeren Thanos Sioris til sine landsmenn, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Sioris bygget opp et lite, men konkurransedyktig, firma hjemme i Athen på tolv år. Nå har krisen ødelagt alt. Firmaet er på konkursens rand, og han har måttet avskjedige alle sine ansatte.
– Her i Hellas er alt blitt så deprimerende og dyrt. Et land hvor folk står uten arbeid og inntekt.
40-åringens historie er ikke utypisk. Nye beregninger viser at hver greker vil måtte betjene en individuell gjeld på 30 000 euro i året. Kombinert med en arbeidsledighet på opptil 20 prosent blant høyt utdannede gir dette en ny utvandringsbølge.
– Vi har aldri sett noe lignende før, ikke engang på 50-tallet eller under militærdiktaturet, sier Kostas Dimitrou, leder for den tyske avdelingen av den verdensomspennende greske diasporaorganisasjonen SAE, til Reuters.
Nye visaregler for jamaicanere
Britiske myndigheter har annonsert nye og strengere visaregler for jamaicanske statsborgere, skriver Mail Online. Ifølge Home Office, innenriksdepartementet, vil ingen jamaicanere få lov til å krysse innvandringskontroller på britiske flyplasser uten de nødvendige papirene.
Grunnen til de strenge visakravene er at en stor del av narkotikasmuglingen skjer fra nettopp Jamaica. I åtte måneder har begge lands myndigheter samarbeidet i Operation Airbridge, hvor britiske politiagenter ble utstasjonert på jamaicanske flyplasser og grensestasjoner.
Jamaicas høyeststående diplomat i London, kommisjonær Maxine Roberts, frykter imidlertid dette kan øke stigmatiseringen av hennes landsmenn.
– Vi anerkjenner britenes rett til å gjøre de politiske grepene som de synes er nødvendige, men kan samtidig ikke skjule vår skuffelse. Reglene er altfor strenge, uttalte hun til Mail Online.
Somaliske gründere stortrives i Uganda
Stadig flere ugandiske bedrifter eies av somaliske innflyttere, skriver The Ugandan Observer. Særlig matbransjen, gårdsdrift og energibransjen domineres av somaliere.
– For meg var dette en alle tiders mulighet, selv om risikoen var stor. Jeg får skapt en fremtid for familien min og sikrer også Ugandas matreserver, sier den somaliskfødte kommersielle bonden Yassir Mattan til The Ugandan Observer.
Ugandisk-somalieren Hassan Ahmed er daglig leder i City Oil. Han mener suksessen skyldes utvandringen.
– Som utflytter er man nødt til å tilpasse seg skiftende krav og vise kløkt, noe som helt uvurderlig i forretningsverdenen, sier han til The Ugandan Observer.
Akranes – et lite stykke Polen på Island
10 000 polakker bor for på Island, hvor flesteparten holder til i den knøttlille byen Akranes, cirka en halvtimes biltur fra hovedstaden Reykjavik, kommer det fram i en reportasje i magasinet Time.
Polakkene er nå den største innvandrergruppen i et land som ellers har vært kjent som et av Europas mest etnisk homogene. Familien Marek er en av de “godt integrerte”, med stabil inntekt tross harde økonomiske tider, og tre barn som har lært seg islandsk flytende. Satelitt-TV og det månedlige besøket av en katolsk prest er det beste middelet mot hjemlengselen.
– Vi trives godt her, og lever et polsk liv med en anelse islandsk. Fordelen for polakkene er at nesten alle kommer som arbeidsinnvandrere. Islendingene har en veldig høy arbeidsmoral, og setter pris på nykommere som har det samme, sier familiefar Maciej til Time.