- Fra Kharian til Tøyen | Noshin Saghir - 31.08.2023
- Cricketfrelste jenter mangler treningsbane - 30.08.2012
Den tiden er for lengst forbi da bare gutter spilte cricket. Land som Pakistan, Italia, England, Holland og Danmark har hatt egne jentecricketlag i flere år. Så man kan godt si det var på tide at også Norge fulgte etter.
Det hele startet med de norsk-pakistanske venninnene Farial Safdar (12) og Asha (13). De elsker å spille cricket, og syntes at det var urettferdig at det kun fantes lag for gutter. Etter to års mas fra jentene ga endelig foreldrene etter. Resultatet ble Falken Girls Cricket Klubb, som er Norges eneste registrerte jentecricketlag. Populariteten har vært over all forventning. De cricketfrelste jentene i Falken har fått blod på tann og kan ikke få nok av cricket.
Imponerende innsats
Lagkapteinen Farial Safdar (12) er glad for initiativet.
– Det har blitt snakket om det lenge og jeg er glad for at det endelig har blitt et lag. Moren min, Fozia Ahmad, er en av initiativtakerne. Lagkameratene mine imponerer meg, for de kunne ikke spille cricket fra før, sier hun.
Mor og initiativtaker Sabin Jamil (37) forteller at datteren fikk lyst til å spille cricket fordi både mannen og sønnen var med i Falken.
– Jeg og venninnen min bestemte oss for å samarbeide om å starte et cricketlag for jenter. Mannen min sa seg villig til å trene jentene. Han har dessuten tatt dommerkurs i cricket, sier.
– I samarbeid med Falken har vi dannet et B-lag for jentene som heter Falken Girls Cricket Klubb. Det hadde ikke vært mulig uten Shahzad Sheikh, som er en kjempeflink og engasjert trener, sier lagleder og initiativtaker Fozia Ahmad (37).
Ahmad forteller at det var null problem å rekruttere jenter til laget. I løpet av kun én uke hadde hele 15 jenter meldt seg på, så interessen var det ingen mangel på. De delte ut brosjyrer til jenter mellom 12 og 15 år, først og fremst i Bydel Alna Furuset. De fleste jentene på laget er fra Haugen skole.
– Vi startet med det lille utstyret vi hadde selv og gjennomførte de første to treningene på furuset. Den tredje treningen var på Ekeberg pitchbane. Man trenger god plass og en pitchbane, en treningsbane som egner seg for cricket, for å spille cricket. Drømmen er å få egen pitchbane på Furuset. Det ville være ideelt. Vi har snakket om det med Alna bydel, som er positive til det, sier Fozia Ahmad.
Frivillig arbeid
Hun har også ringt rundt for å få i stand en treningshall til innendørstrening om vinteren, men trenger midler. Akkurat nå driver de på frivillig basis.
– Vi trenger et ordentlig treningsanlegg i bydel Alna og etterhvert et sted til innendørstrening også, presiserer hun.
Det er for tiden kun tre fullverdige treningsbaner egnet for cricket.
Hun forteller at alle jentene kom på den første treningen og var spente på hva dette var for noe. På andre treningen dukket alle opp igjen.
– Det var fullt oppmøte på tredje treningen også. Noen hadde aldri tatt i en bat en gang. Vi er veldig stolte av jentene og ser en utvikling. Jentene er trygge på å holde i baten nå, sier hun.
Ahmad forteller at hun har fått gode tilbakemeldinger fra spillerne. Jentene fortalte til foreldrene sine at cricket var morsomt og at de ønsket å fortsette med det. Foreldrene synes det er fint at jentene har funnet noe interessant å drive med.
– Vi har tatt på oss rollen til å motivere og engasjere jentene og å frakte dem til og fra treningen. Foreldrene stoler på oss og i dag hadde vi med en forelder på treningen som hjalp til med å kjøre jentene til treningen, sier Ahmad.
Hun ønsker seg flere jentecricketlag som deres lag kan konkurrere mot. Da vil det bli mer spennende for jentene.
– Vi oppfordrer alle som vil lære cricket til å ta kontakt. Akkurat nå mangler vi også sponsorer og vil gjerne at folk skal sponse oss, sier Ahmad.
Mangel på midler
Trener Shahzad Sheikh (40) forteller at det er mange som har forsøkt å lage et jentecricketlag før, men som ikke har klart å komme videre på grunn av mangel på midler og støtte.
– Det er ikke lett å samle alle jentene på en plattform, men vi har klart det. Vi må motivere og engasjere jentene, sier han.
Generalsekretæren Yousef Gilani i Norges Cricketforbund (NCF) er kjempepositiv til initiativet, forteller han.
– NCF har bidratt med cricketutstyr til laget. Vi trenger støtte fra NCF. Foreløpig driver vi laget frivillig, sier Sheikh.
Treneren er kjempefornøyd med laget og har som mål at de skal kvalifisere til VM i 2016.
– Jeg er foreløpig treneren deres, men etterhvert kommer International Cricket Council (ICC) til å bidra med en trener til jentecricketlaget. De har egne midler som er beregnet til jenter og har lovet å hjelpe til, sier Sheikh.
– Det er en stor utfordring at cricketbanen ligger på Ekeberg, som er langt unna Furuset der de fleste jentene bor. Alna bydel har lovet at de skal ordne med pitchbane, cricket treningsbane på Furuset. Denne prosessen tar tid, sier han.
Sheikh forteller at jentene gjør det bra og har allerede utviklet sine cricketferdigheter.
FAKTABOKS
* Opprinnelig en britisk idrett, spredd rundt i verden gjennom britiske kolonier
* Nest største sport på verdensbasis
* Kom til Norge på 70-tallet
* I Norge spilles det cricket fra nord til sør av mange forskjellige nasjonaliteter
* Idretten er størst på Østlandet
* Norge har også et landslag i cricket. De har blant annet deltatt i EM
Cricket begynner å bli en stor sport i Norge med sine 12 800 medlemmer og 50 organiserte klubber.