Får 8 000 oppdrag hvert år

Multigründerne

 
Foto: Kari Bye
Helan Hafslullah slet med å finne en relevant jobb da hun satset på tolkeyrket. Derfor tok hun saken i egne hender og startet firmaet Tolkenett sammen med søsteren Hawin. Nå eier søskenparet to butikker og ett av Østlandets største tolkefirmaer.  

–  Mange unge sier at de gjerne vil lykkes, men de fleste blir sjokkert når de innser hvor tøft og utfordrende det er å få suksess. Skal man nå langt med noe, må man jobbe knallhardt, sier hun.

Helan Hafslullah vet godt hva hun prater om. Fra kontoret sitt midt i Oslo sentrum gjør hun klar dagens oppgaver. Vi befinner oss i bedriften hun startet opp med sin søster Hawin for ni år siden: TolkeNett. Søstrene sitter bak hver sin datamaskin og forteller oss om bedriftens framgang de siste årene: over 8 000 tolkeoppdrag iløpet av året. Opptill 1000 årlige oversettelsesjobber. Kompetanse i over 100 språk og to avdelinger på Østlandet. Men søstrene har ingen planer om å slå seg til ro med det.

– Vi tar oppdrag fra hele Norge, men målet er å etablere oss i storbyene, faslår Helan, mens Hawin nikker enig.

-Vi er begge glade i entreprenørskap og elsker å begi oss ut på nye eventyr.

–Av natur liker vi at det skjer ting hele tiden. Vi klarer rett og slett ikke å slå oss til ro med bare en ting, ler Hawin.

Studenten som ble en suksessfull bedriftskvinne
Idéen om å starte eget firma ble født på begynnelsen av 2000-tallet da Helan ville satse for fullt på tolkeyrket. Norsk-kurderen oppfylte kravene med både erfaring og utdanning, men slet med å finne en relevant jobb. Hun forteller om en tid fylt med mange utfordringer.

– Jeg lette etter jobb, men fant ikke noe jeg trivdes med å gjøre på fulltid. Det var en frustrerende tid hvor jeg banket hodet mot veggen, erindrer hun fra kontorpulten sin.

– Men det at jeg ikke fant en passende jobb, var det beste som kunne skje meg. Jeg tenkte at hvis ingen ville ha meg, kunne jeg like godt starte for meg selv. For det er tross alt en selv som er ansvarlig for sin egen skjebne, smiler hun. Dermed fikk hun med seg søsteren sin og startet TolkeNett fra et lite kontor i Oslo.

– Det var kjempeutfodrende, men samtidig en morsom ting å gjøre sammen. Tida i starten var preget av få oppdrag. Likevel fortsatte vi å ha troen på vårt produkt, og visste at vi skulle klare oss til slutt, forteller Helan.

To år etter etableringen med søsteren: en kjempekontrakt med Helse Sør-Øst. Den lille bedriften ekspanderte og ambisjonene ble høyere for den dynamiske duoen.

Er det ikke utfordrende å jobbe så nær sin egen søster?

– Til tider. Men hemmeligheten handler om å være 100 % profesjonell. Vi ser på hverandre som ansatte, forskjellsbehandler ingen og tar aldri jobbrelaterte ting personlig. Det tror jeg er nøkkelen til at det har gått så bra med oss, forklarer Hawin.

– Og så trives vi med å jobbe sammen. Vi bor til og med sammen, sier lillesøster Helan lattermildt.

Mange jern I ilden
Tolkebransjen er spennende, forteller de. Imidlertid er det ikke det eneste de satser på. Søstrene eier både en brudekjolesalong «Arous» og souvernirforretningen “Fairytales” i Oslo sentrum.

– Vi er begge glade i entreprenørskap og elsker å begi oss ut på nye eventyr. Men jeg er også glad i å studere. For tiden tar jeg en juridisk utdannelse for å øke min kompetanse som forretningskvinne. Jeg har alltid vært glad i å ta utdannelse, fastslår Helan, som fra før av har studert religionsvitenskap i tillegg til tolkeutdanningen og utdanning som tolkeveileder.

Søsteren Hawin blir beskrevet som bedriftens ordensdame.

– Noen må jo passe på forretningene mens lillesøster leser til eksamen. Jeg trives bedre med det som jeg ser konkrete resultater av. Dessuten er jeg mer praktisk anlagt enn henne, ler hun.

Viktig å være ambisiøs
Et ekspanderende tolkeformidlingsfirma, to tidkrevende forretninger og fremtige planer om å satse på design. Søskenparet har nådd langt siden de kom til Norge som flyktninger i 1992. Den gangen var begge tenåringer som sammen med familien måtte finne seg til rette i Herøy kommune på Sunnmøre.

– På mange måter føler vi oss fortsatt som sunnmøringer selv om ikke vi bor der lenger. Herøy tok godt vare på oss, og lærte oss mye. Vi prøver å dra dit så ofte vi kan, sier Hawin på østlandsdialekt. Begge søstrene flyttet til Oslo for 15 år siden.

Hva er deres budskap til ungdommen?

– At det ofte er viktigere å være overambisiøs enn beskjeden. Drøm stort, jobb hardt og vær målbevisst så vil resultatene komme. Ofte, fordi vi befinner oss midt i det, glemmer vi hvor langt vi har nådd de siste årene. Men når folk kommer bort til oss og forteller at vår suksess inspirerer dem, tenker vi over det. Ambisjonen vår har fått oss dit vi er idag, smiler Helan.