Verden Rundt

Kritikk mot norskinspirert oljelov i Uganda

Norsk bistand til utarbeidingen av en ny lov for olje- og gassutvinning i Uganda har slått feil, mener Global Witness. Organisasjonen frykter at de mangelfulle lovene som nå er i ferd med å vedtas vil undergrave framtiden for oljesektoren i landet.

Bekymringen begrunnes utifra det flere aktører mener er alvorlige mangler ved lovforslagene.

– Verken mangelen på åpenhet, de svake kravene til miljø eller overdreven makt hos presidenten har blitt tatt tak i, påpeker George Boden, kampanjekoordinator i den britiske vaktbikkja Global Witness.

– Blir de mangelfulle lovene som nå foreligger presset gjennom, er det et nederlag for alle som har jobbet for å få på plass en god olje- og gasslovgivning i Uganda, kanskje særlig for Norge, som har gått inn med så mye ressurser, sier Boden til framtiden.no.

Vandaliserte Holocaust-monument

Elleve Holocaust-minnetavler ble ødelagt i den tyske byen Greifswald på 74-årsdagen for Krystallnatten, trolig av lokale nynazister. Samme dag marjserte over tusen mennesker i protest mot vandaliseringen, melder nyhetsbyrået DPA.

Politiet i Greifswald har i etterkant av hendelsen kunngjort en belønning på 2500 euro til den som gir informasjon som fører til at gjerningsmennene blir arrestert. Ordfører Arthur Konig sa han også ville gjøre alt i sin makt for å støtte etterforskningen.

– Vi skal ikke la de som nekter folkemord få overtaket, uttalte han til DPA.

Jamaicanere omfavner Obamas innvandringspolitikk

Så mange som 100.000 jamaicanere som inntil nylig har levd uten gyldige papirer i USA, kan etter Obama-administrasjonens regelendring i sommer registrere seg som lovlige migranter, melder nettstedet jamaica-gleaner.com.

Under den nye politikken har USAs regjering vedtatt å stoppe deportasjonen av udokumenterte innvandrere som kom til landet før de var 16 og under 30 år gamle. 

Irwin Clare, direktør ved det karibiske avsnittet i Immigrant Services kontorer i New York, sier de nye reglene fjerner all deportasjonsfrykt.

– Nå kan de blant annet kvalifisere for ytelser fra staten og videreutdanning i regi av føderale myndigheter, forteller Clare til jamaica-gleaner.com.

Eksil-uyghurenes kamp neglisjeres 

Rettighetsaktivist og flyktning Rebiya Kadeer er stemmen til den over ti millioner mannsterke muslimske minoriteten som holder til i den vestligste av Kinas regioner, Xinjiang.

Det muslimske folket uighurene blir av flere organisasjoner referert til som “de glemte tibetanerne”. For der det internasjonale samfunnet lenge har stått på Tibet og Dalai Lamas side, er det få stemmer som taler denne etniske minoritetens sak i kampen for større selvhevdelse.

Så langt har hverken president Barack Obama eller utenriksminister Hillary Clinton møtt Kadeer.

– Jeg tror ikke at de (uighurene) vil ha en avgjørende innvirkning på amerikansk utenrikspolitikk overfor Kina. Realpolitikk tilsier utenrikspolitiske prioriteringer, og menneskerettigheter er ikke på toppen av listen, sier Howard French, Kina-ekspert ved Columbia Journalism School, til Al-Jazeera.