- Kampsport bidrar til kvinnefrigjøring - 03.11.2016
- Tren kampsport! - 20.06.2016
- Hvorfor må vi ta imam-kritikken i media? - 06.05.2016
Anna har fightet 14 Muay Thai kamper og to amatørkamper i mixed martial arts (mma). Hun har også vært med på reality-showet Norges beste fighter. Nå satser hun på en proffkarriere og har derfor flyttet til Sverige. Siden februar har Anna bodd i Halmstad. Der trener og underviser hun på Halmstad Muay Thai.
– Jeg startet å trene thaiboksing for to og et halvt år siden. Jeg tok en prøvetime og deretter ble jeg forelsket i sporten og trent thaiboksing hverdag siden, forteller Anna.
For Anna er thaiboksing terapi. Hun forteller at kroppen holdes i form og psyken blir sterkere.
Jeg får en helt magisk befriende følelse når trener eller er i ringen.
– Jeg har det bedre med meg selv når jeg trener Muay Thai.
– Hva betyr Muay Thai for deg?
– Frihet! Jeg får en helt magisk befriende følelse når trener eller er i ringen. Jeg er alene med sporten, og alle bekymringer forsvinner. Det eneste som betyr noe, er det som skjer i det øyeblikket. Det er også unikt å risikere kroppen på den måten og det er få fightere blir millionærer av dette, men lidenskap for sporten står sterkere enn noe annet.
– Hvordan er det å være jente i kampssportmiljøet?
– Det er ikke en dans på roser får å si det sånn. Det er tøft å være kvinne i et mannsdominert miljø, men jeg har mennesker rundt meg som støtter meg. Familien min, gode venner og klubben min ønsker meg det beste og det gjør at man når langt.
Anna forteller at hun ofte har fått mer oppmerksomhet for utseendet sitt enn gode prestasjoner i sporten.
– Jeg snakker på vegne av meg selv, men gutter får jo aldri oppmerksomhet for utseendet rett etter at de har fightet, sier hun.
– Hvordan forbereder du deg før kamp?
– Jeg trener alltid seks dager i uken to ganger daglig, men før match blir det mer sparring, utholdenhet og litt mindre styrke for å ikke slite meg ut. Sammen med treneren lager vi gameplan og gjør research på motstanderen, forteller Anna.
– Treningen består av mye mer enn det fysiske, mentaltrening er en stor del av sporten og Halmstad Muay Thai har en god filosofi når det gjelder mentaltrening.
Skummel opplevelse på trening
– For snart to måneder siden ble jeg knocket på trening. Jeg husker svært lite av det, men det var en skremmende opplevelse som har hengt over meg selv etter sparringskarantenen min var over. Jeg prøvde febrilsk å kommer over det når jeg kjente stresset komme.
Jeg har holdt tårene inne på hver eneste trening. Frykten for at det samme skulle skje igjen i kroppen. Jeg endte opp som en spent slagsekk på trening som ikke gjorde annet enn å holde guarden. Selvtilliten min krympet og jeg begynte å tvile på meg selv. Var jeg bra nok for proffmatch?
Jeg fikk panikk. Derfor tok jeg kontakt med klubbens samarbeidspartner og min tidligere mentale coach – Igor Ardoris. Det ble bestemt at jeg og Adel skulle komme på en privat trening med Igor i Malmø allerede dagen etter, tre dager før match. Jeg har trent med Adel helt siden jeg flyttet til Halmstad.
Vi fikk en smakebit på seminaret som resten av klubben skulle ha mens vi var borte. Temaet var ”Mental Tuffhet”, og Igor tok en treningstime med oss.
– Bitte små steg av gangen. Først så vi en veldig interessant vitenskapelig video som åpnet for temaet vi skulle jobbe med. Videre jobbet vi med pusteteknikker og lette øvelser for å få i gang riktig puste og avslapningsteknikk. Så fort vi mestret øvelsene, utfordret Igor oss ytterligere.
Spesielt likte jeg en øvelse som gikk ut på at jeg sto mot en vegg og Adel sto overfor meg. Han matet på med slag, jeg skulle beskytte meg selv og se etter åpninger.
Jeg hadde ikke mulighet til å gå bakover, så min eneste mulighet til å komme meg ut av situasjonen var å være aktiv og gå framover. Beskytte meg selv, men hele tiden ha et åpent blikk for mine egne muligheter. Jeg lærte å finne den gode følelsen, tryggheten og våkenhet. Fokuset ble slått på, og jeg stolte på Igors instruksjoner, jeg stolte på Adel sin trygge stemme og ikke minst stolte jeg på meg selv.
– Hva liker du best treningen eller selve fighten?
– Jeg liker treningen best fordi man kan ikke fighte hvis man uten å ha trent. Og siste kampen jeg gikk var fantastisk, jeg er kjempefornøyd. Adel var den som ble med meg, vi er like gamle og hadde trent sammen hele tiden før kampen.
Det øyeblikket da jeg vant, var magisk fordi det også føltes som en lagseier for begge to, sier Anna fornøyd.
– Nevn noen typiske fordommer og stereotyper om folk som trener thaiboksing?
– Mange tror at de som trener thaiboksing bare er kriminelle og at man slåss ute på gata. Alle jentene som driver med thaiboksing blir tatt for å være lesbiske hele gjengen. Det blir feil av folk å tro at det stemmer, sier Anna.
Hun forteller at hun har møtt på utrolig mange forskjellige mennesker i sporten. Anna mener at thaiboksing er noe alle kan trene.
– Det er mange som er flinke som kan fighte, men de trener bare for å holde seg i form, sier hun.
Personlig mener Anna at hun lærer mer av å fighte. Hun leier ut leiligheten sin i Oslo og jobber som ringevakt på et lunsjsted. Dermed klarer hun seg økonomisk.
– Det optimale målet er vinne VM i proff thaiboksing. Jeg vil holde på med det så lenge jeg synes det er gøy, men ingenting er evig og i fremtiden vil jeg gjerne finne et yrke jeg elsker som utfordrer meg og gir meg glede, sier Anna.
Se hennes første proffkamp her: http://www.fightstartv.com/videos/roxana-gaal-vs-anna-tatjana-lie-kickboxing/
Og følg med på bloggen hennes her : http://annatatjana.blogspot.no/
Fakta om Thaiboksing:
Thai-boksing er en internasjonal kampsport. I norske sportsmiljø bruker man også begrepet «muay-thai»
Alle deler av kroppen kan rammes, og alle deler av kroppen, utenom hodet, kan brukes til å skade motstanderen.
Noen av de vanligste angrepene er slag mot hode og kropp, albuer mot ansiktet, spark mot hodet, kropp og bein samt knær mot ribbein. Som en grunnregel brukes de hardeste punktene på kroppen mot de mykeste punktene på kroppen til motstanderen.
Derfor er slike punkt som skritt, tinning og solarpleksus absolutt effektive og lovlige treffpunkt.
Muay-thai er Thailands nasjonalsport. Antall fulltidsutøvere er over 60 000, pr. 2006. Kamp mellom kvinner, eller mellom barn, forekommer. De største kampene blir lagt til Bangkoks store stadioner, Ratchadamnoen og Lumpini, men kamper arrangeres også over hele landet.