Lanserer nettsider om kreft på polsk og somali

Slik ser Kreftforeningens nye informasjonsside på polsk ut.
Foto: Skjermdump/kreftforeningen.no
Kreftforeningen har fått nye nettsider på polsk. Snart kommer det nettsider på somali også.

I fjor hadde Kreftforeningen et prosjekt for innvandrere sammen med Nasjonalt kompetansesenter for minoritetshelse (NAKMI). Da fikk de ideen om å lage nettsider på andre språk. 

– Vi spurte polakker og somaliere hvor de ønsket å finne informasjon om kreft. Både polakkene og somalierne svarte at de ønsket informasjon på eget språk på nettet. Dette er det samme som den nyeste forskningen viser. 90 prosent av innvandrerne er på nettet hver dag, sier prosjektleder May Britt Knobloch i Kreftforeningen.

Hun forteller at de samlet grupper som de snakket med. De hadde ledere for gruppene som snakket polsk eller somalisk.

Nå skal vi klare opp i misforståelser som minoritetene har om kreft.

– Vi lagde rett og slett en god gammeldags spørreundersøkelse, smiler hun.

Den nye nettsiden har kort informasjon om hva kreft er og hva man gjør hvis man tror at man er syk. Det er lenker videre til polskspråklige kreftbrosjyrer som danske og australske kreftforeninger gir ut. Det er også lenke til kreftforeninger i Polen.

– Det er veldig viktig for oss at brukerne deltar, sier Knobloch.

Snart på somali
Kreftforeningen skal nå lage en lik nettside for somaliere i Norge. De vil også starte en telefon på begge språk. Her kan du ringe inn hvis du har spørsmål om kreft.

– Vi skal ansette en somalisk og en polsk sykepleier som kan svare på spørsmål om kreft, sier Knobloch.

Hun tror prosjektet deres har gått så bra fordi de har møtt folk uformelt, og der de oftest samler seg.

– Vi møtte polakkene i kirke- og foreningene. Og nå har vi kontaktet somalierne gjennom moskeene.

– Hvor mye har Kreftforenignen brukt på prosjektet?

– Jeg vil si veldig lite. Kun til kjøregodtgjørelse og gavekort til dem som svarte på spørsmål i undersøkelsen, svarer hun.

Viktig å kjempe mot myter
Ifølge foreningen er det veldig viktig å kjempe mot misforståelser om sykdom. Det påvirker også hvordan nettsiden ser ut.

– Vi har god erfaring med å informere nordmenn om kreft. Det har vi gjort i flere tiår. Nå skal vi klare opp i misforståelser som minoritetene har om kreft. Vår største håp er at de fleste innvandrergrupper, og ikke bare somali- og polskspråklige, vil lære mer om foreningens arbeid og bruke vår kompetanse hvis de blir syke.