Muslimsk leder på besøk i Oslo: Fordømte ekstremismen

Vil revolusjonere Pakistan med Koran og utdanning

 
Foto: Privat
Tidligere i sommer var nestlederen for reformmenigheten Minhaj Ul-Quran, Hussain Mohiuddin Qadri, på plass i Oslo. Hans tilhengere jobber for et mer egalitært Pakistan, hvor det er plass til både religion og modernitet.

Under sitt korte Oslo-besøk blant likesinnede talte han ekstremismen midt imot. Han fikk også treffe representanter for politiet.

– At moskeene er i kontakt med resten av samfunnet er viktig, mente han.

Qadri er yngste sønn til Minhaj’ øverste leder, den canadisk-pakistanske religiøse lederen Tahrir Ul-Qadri, kjent for sin fatwa (religiøse forordning) som fordømmer alle former for terrorisme.

Hussain Mohiuddin Qadri, nestlederen for menigheten Minhaj Ul-Quran, besøkte Norge i sommer. Menigheten jobber på to fronter: på den ene siden er man sterkt engasjert i å løse konflikter mellom majoritet og minoritet i Norge, samtidig som man jobber politisk for et mer egalitært Pakistan.
Foto : Claudio Castello

Vi trenger velstand, utdanning og fremskritt. Slik blir vi kvitt ting som kjønnsdiskrimineringen og de sosiale ulikhetene.

Mohiuddin Qadri har bodd og tatt universitetsutdanning i både Australia og Canada, publisert bøker om alt fra fra handel til jordbruk og politikk, og virker i likhet med faren sin positiv til å hente elementer fra vestlig kultur til Pakistan, særlig når det gjelder temaer som utdanning, frihet til religionspraksis og velferdspolitikk.

– Vi trenger folk som Qadri, far og sønn, som tør å ta bladet fra munnen og snakke de intolerante og ekstremistiske kreftene imot. At han er høyt utdannet, gjør ham skikket til å være en referanse for muslimer, sier Abu Bakar Al-Siddiq, norsk talsmann for Minhaj-menighetene.

Åndelig og i samfunnet
For Al-Siddiq var det en stor opplevelse å møte Ul-Qadris sønn og sannsynlige etterfølger.

– For oss er dette helt klart en inspirasjon. Selv om har bor og har sitt virke i Lahore, så virker det som om vi har kontakt daglig. Å ha ham her i Norge gir oss åndelig føde, kunnskap og mer inspirasjon til å jobbe videre som menighet.

Nye idéer
– Ul-Qadri har selv stått for en fatwa som fordømmer ekstremisme. Vil hans sønn og etterfølger fortsette i samme linje?

– Helt klart. Vi vil i fremtiden trenge tydelige stemmer som fordømmer ekstremismen. Når folk gjør ting i Allahs navn, men som går i mot det fredelige sameksistensidealet i islam, så er det desto viktigere å kunne mobilisere alle de moderate kreftene blant oss muslimer.

Annam, som representerer Minhaj Ungdom Søstre, sier besøket gir ny inspirasjon og nye ideer.

– Som alle nettverk ønsker vi å ha et tilgjengelig og tydelig lederskap som kan gi oss tilbakemeldinger, og vise veien videre.

En pakistansk vår?
Hjemme i Pakistan har far Ul-Qadri og Minhaj engasjert seg sterkt i samfunnsdebatten. Minhaj Ul-Quran er sterkt kritisk til det nåværende politiske systemet, som de mener har ført Pakistan ut i uføret som landet befinner seg i.

– Analfabetismen, korrupsjonen, fattigdommen, maktmisbruket og oppblomstringen av ekstremisme og fundamentalistiske grupper. Alt henger sammen, sier Faiz Alam, som tilhører menigheten, og selv vært flere ganger i Pakistan for å drive politisk arbeid.

Senest i vinter var han med på en stor landsdekkende protest mot valget som ble avholdt i mai.

– Hele systemet er råttent. Kandidatene som vil gjøre noe for landet, blir skviset ut av useriøse politikere som enten selv tilhører landets styrende elite, eller løper dens ærend. I Pakistan i dag er det daglige strømkutt og energikrise, og antallet skrive- og lesekyndige går nedover. Selv i de fattigste landene i verden skjer ikke det sistnevnte, forklarer han.

– Hvor viktig er pakistanske miljøers innsats?

– Helt livsnødvendig. Vi som bor i Norge, USA og Europa, i land med muligheter til utdanning og sosial mobilitet, burde vært bevisste på å jobbe på to fronter. Først bedre våre egne kår i det landet vi bor i, og så gjøre en innsats for de 80-90 prosent av pakistanerne som lever under fattigdomsgrensa.

Alam hevder aktører som Ul-Qadri kan bidra til fremskritt i Pakistan.

– Vi trenger velstand, utdanning og fremskritt. Slik blir vi kvitt ting som kjønnsdiskrimineringen og de sosiale ulikhetene. Landet fortjener så absolutt bedre, sier han.

– Islamistisk dobbeltspill
Minhajs leder Tahrir Ul-Qadri har fått en del oppmerksomhet i europeiske land de siste årene, blant annet for sin fatwa mot terror. Men ikke alle tar Ul-Qadris moderate fremtoning for god fisk.

Alexandra Irene Larsen, stipendiat i religionssosiologi ved Universitetet i Agder, har tidligere skrevet sterkt kritisk om Minhaj og Ul-Qadri. I en kronikk på Minerva høsten 2012, skriver hun at Ul-Qadris holder på med et “islamistisk dobbeltspill”. 

– Å tale med to tunger en ikke ukjent taktikk for islamister. Vi ser hvordan Det muslimske brorskapet igjen og igjen lover demokrati, likestilling, fred og anti-radikalisering i sine møter med vestlige politikere, mens de snur ryggen til og strammer grepet om folket under antidemokratiske, antivestlige verdier, skrev hun i kronikken.

Stipendiat Larsen har tidligere gått hardt ut mot norske islamforskere. Hun mener flere profilerte forskere inngår i en “romantiserende tolkningstrend”. Kritikken hennes har imidlertid blitt avfeid som “ufaglig” av islamforsker og filosof Lars Gule.

Verken kilder i Minhaj eller Oddbjørn Leirvik, professor i interreligiøse studier ved Teologiske fakultet i Universitetet i Oslo, ønsker å uttale seg om Larsens kritikk av Minhaj’ fremste representant.