- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Rockebandet (bildet), som består av chilenskfødte Francis Lequian, Felipe Alarcon og Guerrero Arcaico, hadde nylig gratiskonsert på Hard Rock Café i Oslo.
Utrop fikk møte besetningen i studio på Hammersborg for en prat om det seneste samarbeidsprosjektet. Arcaico har bodd fast i Norge i ti år, mens de to andre bandmedlemmene veksler mellom å bo i Norge og Chile.
– Vi trives godt i disse femti kvadratmetrene. Her lukter det rock og mannfolk, sier Lequian.
Grunnen til at det lages såpass bra pønk er nok de store sosiale foskjellene som fortsatt eksisterer i Chile.
Samme hjemby
Godt forankret i rockescenen, er Internal Sounds et sideprosjekt som startet opp av Alarcon for ti år siden, og som etterhvert har vokst kunstnerisk.
Alle tre kommer fra samme by, Rancagua, som ligger 80 km sør for hovedstaden Santiago. En by som til tross for sine beskjedne 200 000 innbyggere har en variert musikkscene.
– I Rancagua, som i mange andre storbyer i Chile finnes det alt fra rockere, pønkere, hip-hopere til folk som liker nordisk svart metall. Ute i verden finnes det en stereotypi om at latinske land kun handler om salsa eller cumbia, men det er faktisk feil, forklarer frontmann Alarcon.
“Gammeldagse” chilenere
For alle bandmedlemmene var møtet med Norge kaldt og eksotisk – men også av egen vilje.
– Vi har lært masse her. Kulturen i den norske musikkbransjen er mer profesjonalisert, og det tilrettelegges for artister generelt (ikke bare musikere) i langt lettere grad enn i Chile. Der nede må du ha venner i plateselskaper, eller i politiske partier, for å komme deg noen vei. Jeg tror kanskje det eneste minuset er at når ting er så godt tilrettelagt, så mister man litt av den ekte kunstneriske innputten som man har under vanskeligere kår, sier Lequian.
Arcaico, som har bodd lengst i Norge, sier litt av motivasjonen ligger i å konvertere den eldre garde norsk-chilenere til å bli rockefantaster.
– Folket som kom hit på 70- og 80-tallet hører fortsatt på gamle hits fra den tiden. Jeg skjønner det godt, fordi det på en måte er viktig å holde på minnene fra datidens Chile, særlig for dem som kom som flyktninger.
Latin-Amerikas rockehovedstad
Nå er ting helt annerledes, sier Arcaico, og de andre gutta nikker.
– Chile er ikke det samme kulturelt og geografiske isolerte landet fra en del år tilbake. Unge reiser i langt større grad enn før. Nettet gjør at folk kan følge nærmere på internasjonale trender. Og dette, sammen med en økonomisk oppblomstring, har i særlig stor grad hjulpet konsertscenen. Store rockenavn som Rammstein, Iron Maiden og andre er nødt til å ta turen innom Chile når de på Latin-Amerika-turné. Santiago har forbigått Rio de Janiero og Buenos Aires som rockehovedstad på kontinentet.
Politisk pønk
Internal Sounds of Mind Orchestra plasserer seg selv som “hardtslående, med tekster som er ment til å få folk til å tenke etter”.
– Vi har mye på hjertet, og det prøver å få igjennom tekstene våre, påpeker Lequian.
– Anser dere selv som samfunnskritiske?
– I stor grad, ja. Vi henter mye inspirasjon fra gammel 70-tallspønk som Sex Pistols. Men noe som er vanvittig kult er når vi møter band fra land som f. eks. USA, og de sier at de selv henter inspirasjon fra latinopønken. Grunnen til at det lages såpass bra pønk er nok de store sosiale foskjellene som fortsatt eksisterer i Chile og andre latin-amerikanske land, argumenterer han.
Fortsetter i samme stil
Gutta skal i månedene fremover jobbe med sin nye utgivelse. Lequian, har ved siden av bandet et soloprosjekt basert på sjangeren hard-folk, mens Alarcon skal tilbringe noen måneder i Argentina og Chile.
– For en artist er det alltids viktig å ha et hjem man kan “crashe i”, hvis ting blir et slit i utlandet. Jeg tror det er det viktigste vi har lært som chilenske artister i utlendighet, avrunder han.