Innvandrerråd setter dagsordenen i Oslos mest innvandrerrike bydel

Vil språkteste barnehageansatte

Dinore Cakaj fra Kosovo med albansk som morsmål er SV-representant i Bydel Søndre Nordstrands Råd for Integrering og Mangfold. Hun og BU-medlem Guri Riksaasen (SV) ser frem til en integreringsutvikling i bydelen de bor i.
Foto: Nareen Mizoory
Halvparten av beboerne i Bydel Søndre Nordstrand har innvandrerbakgrunn. Nå vil innvandrerrådet i bydelen slå et slag for integreringen av innvandrerkvinner. Barnehagen er et godt sted å begynne, mener rådsmedlem Dinore Cakaj. 

 

Men bare fire av 15 representanter i Bydelsutvalget (BU) har en klar minoritetsprofil. Det bekymrer BU-medlem Guri Riksaasen.

– Det er for lite til å vite hva innbyggerne våre tenker om bydelen, sier BU-medlem Guri Riksaasen (SV) til Utrop.

Derfor vedtok BU oppretting av Råd for Integrering og Mangfold i Bydel Søndre Nordstrand i fjor.

Jeg gleder meg til kartleggingen av norskkunnskapene til barnehageassistentene. Når man ser resultatet, kan man sette i gang språkopplæring.

– Det er et klart mål å få innvandrerbefolkningen politisk og sosialt aktiv i bydelen, sier rådsmedlem Dinore Cakaj.

Riksaasen forklarer at rådet skal bidra til dialog og gi råd til bydelsutvalget. Lokalpolitikeren mener at det derfor er det viktig at befolkningen med innvandrerbakgrunn selv er aktive.

Vil forbedre norsken
Men Cakaj har sine hypoteser. Hun mener at det er for dårlig norsk språkkompetanse blant barnehageassistentene, og hun forstår det godt om foreldre er bekymret for barnas språkutvikling gjennom barnehagen.

– Jeg gleder meg derfor til kartleggingen av norskkunnskapene til barnehageassistentene. Når man ser resultatet kan man sette i gang språkopplæring, sier Cakaj.

Cakaj ser frem til å se utviklingen rådet kan bidra til.

Riksaasen er usikker på om språktesting er veien å gå, men hun er enig med Cakaj i at det er et dilemma i bydelen at mange barn har behov for å lære norsk i barnehagen, samtidig som mange ansatte selv er innvandrere og bydelen er opptatt av å tilby voksne språkpraksis i barnehagene. Språktesting av assistenter i barnehagene må ha som intensjon å styrke språkkompetansen blant de ansatte gjennom opplæringstilbud, ikke lukke dem ute fra arbeidsmarkedet.

Prioriterer kvinner
En sak den opprinnelig kosovoalbanske damen kommer til å følge tett opp, er innvandrerkvinnenes integrering.

– Det er ikke lett å integrere seg i samfunnet hvis man er en kvinne med innvandrerbakgrunn, og særlig hvis man kommer fra et mannssjåvinistisk hjem, hevder hun.

Cakaj forteller at interessen hennes for saken stammer fra tidligere erfaringer med kvinner fra den tiden hun jobbet på ulike krisesentre. Hun hadde da tett relasjon til disse kvinnenes livssituasjon og deres opplevelse av isoleringen fra samfunnet.

Forsinket prosess
Arbeidet med å få det nye innvandrerrådet i gang har ikke vært lett. I Bydelsadministrasjonens saksfremlegg kommer det frem at det har vært vanskelig å få medlemmer til rådet, tross flere offentlige kunngjøringer og henvendelser til aktuelle miljø og organisasjoner. Da fristen gikk ut for å melde inne kandidater til rådet, var det kommet inn kun fem forslag.

Bydelsadministrasjonen satte da ny frist for å melde inn kandidater til rådet. Sen-våren i år var medlemmene på plass.

Fikk en rolig start
Rådet har enda ikke tatt opp noen saker. Hittil har rådets medlemmer kun gjennomført et åpningsmøte. Under møtet presenterte medlemmene seg for hverandre og de valgte leder for rådet. Riksaasen er spent på hvilke saker som vil komme på bordet.

Håper å være et forbilde
Riksaasen håper rådets stemme vil skille seg ut fordi det kommer til å representere organisasjoner og ikke enkeltpersoner. Målet må være å bøte på noe av den manglende representasjonen vi ser i dag, mener hun.