Abid Raja: – Dette er et spørsmål om folkehelse

Halvparten av diabetessatsingen til innvandrere

Diabetesforbundet har tidligere satt opp stands i Oslo sentrum for å gi informasjon og forebygge
Foto: Diabetes.no
Helsemyndighetene har lovet seks millioner til norsk diabetesomsorg. Tre millioner settes av til innvandrerbefolkningen.

Under Diabetesforbundets og Helsedirektoratets Diabetesforum i Oslo nylig dukket helseministeren opp med mer penger og nye planer til diabetesomsorgen.

Feltet styrkes med seks millioner kroner i 2014. Diabetesforbundets arbeid når det gjelder innvandrere og diabetes styrkes med én million kroner i år og to millioner kroner til neste år. Det settes av tre millioner i 2014 til et pilotarbeid, ifølge en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Lover mer pengestøtte: helseminister Jonas Gahr Støre.

Tre prosent av etnisk norske kvinner over 40 år har diabetes type 2, mens prosenttallet er hele 27,5 for samme aldersgruppe kvinner fra Sørøst-Asia.

– Helseministeren har igangsatt arbeidet med en nasjonal strategi for forebygging av såkalte ikke-smittsomme sykdommer. Strategien vil inneholde spesifikke tiltak mot diabetes, skriver man videre.

Tre milloner
Shaista Ayub er organisasjonsrådgiver i Diabetesforbundet. Hun forteller at av totalt seks millioner går én million i år og to millioner neste år til å styrke forbundets arbeid med innvandrerhelse. 

– Vi er veldig glade for tilskuddene, sier hun.

Ifølge Ayub skal man styrke arbeidet man har hatt frem til nå.

– Vi tenker helhet og har tiltak for helsepolitikere, innvandrere, helsepersonell, tillitsvalgte i organisasjonen og våre ansatte. Arbeidet innebærer synliggjøring av temaet og kompetanseheving på forskjellige måter for målgruppene. Vi har hatt fokus på det i tre og et halvt år allerede.

– Hvilke spesifikke tiltak knyttes til denne satsingen?

– Oppsøkende arbeid, informasjonsvirksomhet og utviklingsarbeid i samarbeid med brukerne. Vi har flerspråklige veiledere som jobber mobilt, i tillegg til at folk kan ringe oss og få svar på forskjellige språk.

 
Foto : Claudio Castello

Videre ønsker man å samarbeide med eksterne aktører.

– Tillitsvalgte trenger kompetanse om hvordan man kan komme i gang med tilbud for personer med innvandrerbakgrunn, så vi driver nettverksbygging og kompetanseheving nasjonalt.

– Uakspetabelt
Ifølge forbundets tall har 350 000 mennesker i Norge type 2 diabetes. I Oslo er det over 20 000 som går rundt med uoppdaget diabetes type 2.

– Kun tre prosent av etnisk norske kvinner over 40 år har diabetes type 2, mens prosenttallet er hele 27,5 for samme aldersgruppe kvinner fra Sørøst-Asia, herunder India, Pakistan, Bangladesh og Sri Lanka, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet i en pressemelding.

Venstres Abid Q. Raja synes det er uakseptabelt at nordmenn med minoritetsbakgrunn har dårligere helse enn de med to norske foreldre.

– Dette er et spørsmål om folkehelse, om at mange bør spise sunnere og trene mer. Her kan frivillige organisasjoner og staten bidra med informasjon, sier Raja til diabetes.no.

FAKTA

Om diabetes og innvandring
Regjeringens nye strategi om innvandrerhelse viser til at deler av minoritetsbefolkningen er vanskelig å nå blant annet pga av kulturelle og språklige faktorer. Terskelen for å oppsøke helsevesenet er også høyere.

Folk med bakgrunn fra Sørøst-Asia, Midtøsten, Tyrkia, Afrika og Latin-Amerika er genetisk disponert for å få diabetes type 2. Sykdommen er arvelig. Et stillesittende liv og overvekt øker også risikoen. Å føle seg slapp, uopplagt og tørst kan være symptomer på diabetes type 2.

Konsekvensene av ikke-behandling kan bli alvorlige, som komplikasjoner i øyne, føtter, hjerter og nyrer. Tidlig behandling er viktig for å unngå problemer.

(kilde: diabetes.no)