- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Svensk politiker forlater æreskulturen
Den svenske menneskerettighetsjuristen og politikeren Robert Hannah (28) kom ut som homofil nylig. Hannah er kandidat til riksdagsvalget for det liberalistiske svenske Folkpartiet (FP).
Han beskriver seg som sønnen av irakiske flyktninger som lyktes i å foreta en klassereise og bli en fremgangsrik jurist, nå bosatt i det fasjonable Bromma i Stockholm.
Vi skal tilrettelegge for dem som vil jobbe, men vi må også vise varsomhet.
– Men det er ikke hele sannheten. Akkurat som tusenvis av andre homofile svensker med innvandrerbakgrunn lever jeg mitt liv ut fra æreskulturens regler, skriver han i et personlig innlegg i Dagens Nyheter.
Han forteller at han har bøyd seg for æreskulturen for å skåne familien fra stigmatisering. Men nå er den tiden over:
– Fra og med nå velger jeg å gjøre æreskulturen til en del av min fortid. Jeg velger å være både assyrer og homo, skriver han.
Flysersjant skulle angripe moské
En sersjant i det franske flyvåpenet med påståtte forbindelser til høyreekstreme grupper er under politietterforskning for planer om å gjennomføre et terrorangrep mot en moské i nærheten av Lyon, skriver The Independent.
23-åringen, som ble pågrepet ved en militærbase forrige uke, er anklaget blant annet for ulovlig våpenbesittelse.
Til sammen ble opptil 470 islamofobiske angrep registrert i Frankrike i 2012.
Vil stramme innvandringslovgivningen
Høyresidens presidentkandidat, Evelyn Matthei, foreslår strengere innvandringslover i Chile, melder radiokanalen Cooperativa.
I forslaget til hennes presidentvalgsprogram foreslås det blant annet at utenlandske statsborgere som vil jobbe i Chile, søker arbeidstillatelse fra sitt hjemland istedenfor at de forlenger sitt turistvisum. Registrerte arbeidsinnvandrere som begår kriminalitet, skal også kastes ut av landet og sone sin straff i hjemlandet.
– Vi skal tilrettelegge for dem som vil jobbe, men vi må også vise varsomhet, sier presidentkandidaten til cooperativa.cl.
Grensehandel gir narkobruk
Nord-koreanske byer langs grenseområdene mot Kina har langt større narkotikaproblemer enn resten av landet, melder tidsskriftet North Korea Review i en forskningsrapport.
Grunnen, ifølge tidsskriftet, er enkel. Under landets økonomiske kollaps og sultkatastrofe på 90-tallet åpnet Kim Jong Il det som var verdens mest lukkede land for begrenset grensehandel med den langt mere velstående naboen i nord.
– Grensehandelen reddet landet fra å gå fullstendig under. Men med den kom også det svarte markedet av ulovlige medisiner inn i landet. Nord-Korea har nesten ingen internasjonal handel, og er i desperat behov for hard valuta, så alle midler tas i bruk. I flere år har sikkerhetsagenter og partifunksjonærer tjent godt på å selge og produsere syntetiske substanser, til både intern bruk og til salgs i det ulovlige kinesiske narkomarkedet, forteller professor i Ehwa-universitetet, Kim Seok-Hyang, som sto bak arbeidet bak rapporten.