- Provoserer for samfunnsendring - 02.10.2018
- Flere innvandrere stemmer Ap - 15.08.2017
- Mener hijaben misforstås - 23.05.2016
The Changing Face of America er en bildebok som illustrerer USAs “melting pot” (smeltedigel) av blandede folkeslag. Martin Schoeller, den verdenskjente fotografen forsøker å dokumentere alle varianter av blandinger i Amerika som er blitt detaljert registrert gjennom den amerikanske folketellingen. Portrettene er publisert i oktober-utgaven av National Geographic. I utgaven markeres 125 år med det velkjente magasinet.
Schoeller startet som freelancer. Da fotograferte han folk han møtte på gata. I tre år fra 1993 startet han sin første faste fotografi-relaterte stilling som assistent for Annie Leibovitz. er kjent for sine “super nær”-portretter. Han forteller at han liker å bygge kataloger av ansikter som inviterer folk til å sammenlikne dem med hverandre.
– Jeg ønsker å utfordre måten vi bruker utseende til å forme identitet, sier Schoeller.
Jeg ønsker å utfordre måten vi bruker utseende til å forme identitet.
Han har jobbet med prosjekter, porteføljer, fotobøker og holdt flere utstillinger. Han har blant annet jobbet for The New Yorker, Outside Magazine, Entertainment Weekly, Rolling Stone, Time, GQ, Esquire og Vogue. Hollywood-kjendiser og Barack Obama er blant berømthetene han har fotografert.
Portretterer datainnsamling
Innsamlingen av data som ligger til grunn for The Changing Face of America startet i 2000. I deltakerskjemaet skulle personen hake av hvilken eller hvilke etniske grupper vedkommende hører til.
6,8 millioner amerikanere haket av flere ruter i skjemaet til folketellingen. National Geographic markerer sitt 125 årsjubileum med utgaven om USAs blandede etnisiteter.
I 200 begynte nemlig U.S. Census, som foretar folketellinger i USA, å telle på en ny måte. De stilte spørsmål om rase annerledes enn før, da man bare kunne krysse av for én kategori. Dermed var det nesten sju millioner amerikanere som oppga at de tilhørte to eller flere raser. Folketellingen i 2010 inneholdt nye forandringer som gjorde det mulig å fjerne “hispanic” (altså med bakgrunn fra Latin-Amerika) som en egen rase. Når man gjorde dette, var det lettere å beregne når hvite ville komme i mindretall i USA. Dette fordi ikke alle “hispanics” tilhører samme “rase” og mange av dem definerer seg ikke som hvite. De nye dataene viste at hvite vil bli i mindretall i 2043.
Trend som øker
Huffington Post skriver om Schollers fotografier at defanger opp en trend som uten tvil er i ferd med å aksellerere med både ekteskap og barnefødsler på tvers av “raser”. Bildene utfordrer også tradisjonelle forestillinger om identitet og gir oss innsikt i flyktigheten i rasemessige og etniske klassifiseringer, noe som utforskes dypere i artikkel i National Geographic.
– På lekeplasser og universitetenes campuser kan man finne hjemmesnekrede begreper som “Blackanese”, “Filatino”, “Chicanese” og “Korgentinian”. Da Joshua Ahsoak (34) gikk på universitetet fikk han tilnavnet “Juskimo” som følge av sin blandede bakgrunn – jødisk og eksimo (inuit), et begrep han fremdeles bruker om seg selv (han er praktiserende jøde og bryter ikke kosher-reglene for kosthold for å spise bacon, men for å få spist hvalross og selkjøtt).
Magasinet skriver også om Tracey Williams Bautista som sier at sønnen på sju, Yoel Chac Bautista, identifiserer seg som svart når han er sammen med henne, sin afrikansk-amerikanske forelder. Når han er sammen med faren sier han at han er meksikaner.
– Vi kaller ham “Blaxian”, spøker hun. Hun og mannen oppdrar ham i et hjem der bildet av Martin Luther King Jr henger ved siden av Frida Kahlo.
Hva er “typisk amerikansk”?
Avisen dailymail.co.uk oppfordrer leserne til å forestille en typisk amerikaner. Den påstår også at leseren kommer til å slite med forestillingen, da den anerkjent artisten Schoeller har fanget opp nasjonens mangfold i portrettene sine. Portrettsamlingen viser variasjon av ansiktsformer, hudfarger, øyenfarger og nyanser av hår.
Forsiden i denne månedens National Geographic, som i 1985, var Martin Schoellers legendariske fotografi av en ung afghansk flyktningkvinne.
Flere bilder kan du se på: http://ngm.nationalgeographic.com/2013/10/changing-faces/schoeller-photography