Grinde tar for seg reaksjonene i utlandet på at Frp har gått inn i regjering i en kommentar i DN onsdag. Dekningen i utlandet bygde på uopplyst analyse av norsk politikk, hevder hun:
– Nordmenn slo ring rundt Fremskrittspartiet da utlendinger gikk til angrep rett etter valget. Det er forståelig. BBCs og andre toneangivende internasjonale mediers definisjon av det nyslåtte regjeringspartiet som høyrepopulistisk à la Europa, samt koblingen til uhyrlighetene 22. juli, var direkte urimelig.
Samtalen som skapte bråk
Hun mener de som hevder at Frp er rasistisk, tar feil. Det ble blant annet hevdet av den svenske komikeren Özz Nûjen i samtale med Jens Stoltenberg på Skavlan sist fredag, en seanse som ble klippet bort av NRK, og som skapte bråk.
Likevel mener Grinde at det går et viktig skille mellom rasisme og fremmedfiendtlighet og at Frp først og fremst er preget av det siste.
– Frp har ikke et rasistisk fundert program, men er en særnorsk breddekonstruksjon som delvis har vokst seg stor og sterk ved å spille fremmedfryktkortet. Selv om partiet nå sitter striglet og nyvasket i regjering, med ansvar for både justis- og integreringsfeltene, vil dobbeltkommunikasjonen sannsynligvis fortsette. Den retorikken som partiet tillater utøvd av sine partimedlemmer, men som ikke nødvendigvis gjentas hverken i programmer eller fra statsrådstaburetter, bidrar til å legitimere menneskesyn som kan gjøre livet vanskeligere for dem som er “fremmedkulturelle”. Det er og blir moralsk betenkelig, skriver hun.