- Jeg blir aldri etnisk norsk - 17.02.2022
- En farlig tid - 17.11.2016
- Et annerledes Soweto - 17.08.2016
På Mira-senteret jobbes det for å bygge bro mellom minoritetenes ulike generasjoner, samt mellom minoriteter og majoriteter. Leder ved Mira-senteret Fakhra Salimi mener at det er viktig med likestilling mellom kjønnene og trekker frem at kvinner i patriarkalske samfunn ikke blitt betraktet som likeverdige mennesker.
– Likestiling mellom kjønnene er viktig det er bare 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett, sier leder ved Mira-senteret Fakhra Salimi.
Salimi trekker frem kvinners situasjon i Afrika og Asia som eksempel på steder der kvinners arbeid er med på å skape økonomiske verdier, men hvor det ikke er en del av landets økonomiske brutto nasjonal produkt (bnp). Den ikke-tellende arbeidskraften er likevel viktig for at samfunnet skal fungere.
– Kvinner jobber både ute og i hjemmet, men fordi deres rolle historisk sett er definert som ikke-deltakende i den økonomiske verdiskapingen, så faller de utenfor, sier hun.
Forelder eller arbeidsaktiv
Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener at media har et ansvar i sin fremstilling av minoritetene, og at politikerne blir påvirket av medias fremstilling av innvandrere. Sannheten om de skoleflinke og ressurssterke innvandrerkvinnene kommer ikke alltid frem i media.
– Ser vi på statistikken for høyere utdanning, ser vi at innvandrerkvinnen ligger på topp. Hun er skoleflink og velger høyere utdanning som i utgangspunktet skulle åpnet alle dører til et yrkesaktivt liv.
Ørstavik påpeker at det er viktig å inkludere alle, og ta for seg ulike typer folk når man går inn i en debatt om innvandrere. Hun understreker at det er viktig å forstå at folk har ulike forutsetninger og ulike muligheter for å delta aktivt i samfunnet.
– Da hindrer vi denne rare og unatrulige motsettningen mellom dem og oss som fortsatt får prege all offentlig retorikk og politikk.
Samfunnsmessige rammer
Ørstavik poengterer at samfunnet står overfor utfordringer knyttet til innvandrerkvinner og inkludering. Hun mener at valgfriheten vi har her i landet må sees i lys av de ulike rollene og erfaringene vi har.
– Det kan virke som om alle dørene står åpne hvis du heter Henrik, er etnisk norsk mann, har en deltidsarbeidende kone som i hovedsak tar omsorg for barna hjemme, og som arbeidslivet har formet sin politikk rundt denne såkalte valgmannen.