- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Ubah Abdulqadir jobber i Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi).
– Flere departementer, etater og frivillige organisasjoner har jobbet hardt mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse siden 2008, forteller hun.
Abdulqadir tror at arbeidet mot tvang, æresrelatert vold og ekstrem sosial kontroll vil bli enda bedre i fremtiden.
Hjelpen blir bare god om skolene vet hva de snakker om og forstår problemene til ungdommene.
– Jeg tror at vi kommer til å jobbe mer sammen med foreldre og andre voksne. Det er lettere når skoler, offentlige aktører og organisasjonene jobber for å få kontakt med foreldrene. Det er viktig at vi begynner så fort som mulig med å jobbe enda mer med foreldrene og hjemmene. For det er her forebyggingen starter.
Har lært mye
Mange skoler har hatt minoritetsrådgivere de siste fem årene. Minoritetsrådgiverne snakker med elevene og lærerne om tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og ekstrem kontroll. Minoritetsrådgiverne har lært elevene og lærerne mye om disse problemene. Det er bra, mener Ubah.
– Minoritetsrådgiverne har med seg ressurshefter til lærerne. De forteller også hvem lærere og elever kan kontakte når det er et problem på skolen. Heftene og informasjonen finnes også på skoler som ikke har minoritetsrådgivere. Dette har blitt en suksess fordi ungdommene bruker mye tid på skolen. Der kan de få viktig informasjon og hjelp. Men hjelpen blir bare god om skolene vet hva de snakker om og forstår problemene til ungdommene.
Foreldre er også ofre
Abdulqadir forteller at det er viktig at minoritetsrådgiverne også snakker med foreldrene. Det kan hjelpe barna og foreldrene å forstå hverandre. Men i noen saker kan det være farlig for ungdommene. Foreldrene kan bli voldelige. Hvis det er fare for at noen skal bryte norsk lov, må barnevernet og politiet ta saken. Men vanligvis er det viktig at alle snakker sammen: foreldre, skole og elever.
Ifølge Abdulqadir kan foreldre i enkelte ekstreme tilfeller selv være ofre.
– Noen ganger kommer presset om tvang eller ekstrem sosial kontroll ikke bare fra foreldre og slektninger i Norge, men også fra familien i hjemlandet.
Alle fronter er viktige
Problemene er de samme for norsk-somaliere som for mange andre minoriteter i Norge, mener hun.
– Alle trenger å forstå og lære mer. Det finnes flere organisasjoner som jobber med dette. En av disse er Rahma konfliktråd. De har kurs og tospråklig informasjon om voldsforebygging. Det er viktig at man snakker om disse vanskelige spørsmålene på en måte som gjør ingen føler at de blir satt utenfor.