Fredelig sivilisasjon-hypotesen

Hvor mange sivilisasjoner finnes der ute? Og hva ville skje i et møte mellom oss og dem?
Foto: Jeff Barton
Hypotesen: En sivilisasjon kan håpe å nå stjernene bare hvis den er helt fredelig.
Sercan Leylek, samfunnsdebattant
Latest posts by Sercan Leylek, samfunnsdebattant (see all)

Kosmolog Stephen Hawkings advarer mot å ta kontakt med utenomjordiske: “Om romvesener besøker oss vil resultatet være omtrent det samme som da Columbus gikk på land i Amerika. Det ble en katastrofe for de amerikanske indianerne”.

Da Galileo påstod at det ikke var solen som gikk i bane rundt jorden, men omvendt, ble han gjort til latter av myndighets- og andre viktige personer på den tid. I dag tror vår generasjon at jorden er universets sentrum for liv. Hvem vet? Kanskje våre barnebarn kommer til å le av oss i fremtiden, akkurat som vi gjør med våre forfedre som trodde at jorden var universets sentrum. 

Det trengs bare en enkel kalkyle for å sannsynliggjøre at det finnes liv på andre planeter. De mest forsiktige astronomer anslår ca 300 milliarder stjerner i vår egen galakse. Om det skulle vise seg at bare 0,1 % av disse har en planet tilnærmet lik jorden betyr det at ca 300 millioner slike planeter finnes i vår galakse Melkeveien.

Min hypotese om en fredelig sivilisasjon viser at bare helt fredelige samfunn når opp til stjernene.

Hvis bare 0,000001 % av disse har en form for intelligent liv, vil det si at det finnes minst 300 andre sivilisasjoner i samme galakse. Og hvis vi er pessimistiske, kan vi avrunde ned til 100 sivilisasjoner i vår egen galakse.

Planeter som likner jorden vil etter all sannsynlighet bestå av noe jord og metaller. Spesielt metaller er viktig for sivilasjoners fremgang. Metaller brukes for å lage verktøy, som igjen fremme intelligensen til individer. Tenk bare at disse 100 sivilasjoner med sine imperier, epidemier, voldsomme massakre og enhver kritisk situasjon som har formet mentaliteten til en sivilisasjon som vår art homo sapiens er blitt konfrontert med – og vil sannsynligvis fortsatt konfrontere i fremtiden.

Lær av feilene
En sivilisasjon kan bare oppnå fremgang dersom dens individer lærer av sine feil. Andre verdenskrig lærte oss at vi ikke skulle krige mer i Europa. Og takket være EU har konfliktene mellom dens stater blitt løst uten militære konflikter. Fred i Europa har bidratt til dens økonomisk- og kulturell fremgang. Det er lite sannsynlig at tredje verdenskrig vil bryte ut blant EUs medlemsland, selv om det var sentralland som var ansvarlige for at begge verdenskrigene brøt ut. Dette beviser at Europa har lært av historien, og blitt mer fredelig.

En filosofisk utvikling er adskillig mer verdifull enn vitenskapelig fremgang. Vitenskapen er ansvarlig for atombomben, men filosofien stenger fabrikkene som produserer dem. Vitenskap uten en fredelig forståelse fører alltid mot katastrofe.

Et annet eksempel er Irakkrigen. Krigen ble satt i gang av USA og koalisjonsmaktene for å tvinge frem demokrati. Det amerikanske forsvarsdepartementet har brukt $757.8 milliarder så langt. Mer enn en million menneskeliv har gått tapt. Men dagens Irak lider under fortsatt mye vold. Demokrati er også noe som er ligger langt ut idet blå. I følge en nylig utgitt FN rapport[1] er 887 sivile drept i terroraksjoner i september 2013.

Et annet perspektiv
Tenk deg at USAs forsvarsdepartement gir en prosent av sitt krigsbudsjett til fredsaktivister, helse- og utdanningsorganisasjoner som jobber i Irak. 7,8 milliarder dollar kunne brukes til utvekslingsprogrammer som f.eks. Erasmus, for masterstudenter i Irak. Om ti år ville disse høyt utdannede mennesker kunne fremme demokrati med fredelige metoder mot det bestående regimet og til slutt for hele landet. Statistikker om drepte og sårede ville dermed utebli.

Det er klart at ved en slik sammenlikning burde den filosofiske utviklingen av vår sivilisasjon konkludere med: Dersom en ny Irak krig skulle bryte ut vil menneskeheten tape igjen. Irakkrigen er en feil i vår sivilisasjon.

Eksempelet leder til at vi konkluderer slik: En intelligent sivilisasjon kan bare strekke seg mot stjernene bare hvis den er helt fredelig. Ikke-fredelige sivilisasjoner vil fortsette ødeleggelsen og forbruke ressursene til de dreper sin planet. Det er derfor ikke-fredelige intelligent liv er ikke i stand til finne veien til stjernene.

Alle blir ivaretatt
Hvis romvesener var i stand til å finne oss, ville de antagelig ikke blande seg i vår gjøren og laden nettopp fordi mennesket er en trussel for et fredelig univers. Dersom de utenomjordiske vesnene besitter høyere teknologiske kunnskaper vil reaksjonen til en filosofisk svak sivilisasjon være å ødelegge nettopp fordi vi ikke har lært å leve i kollektiv harmoni, ennå i hvert fall.

Og kanskje av den grunn ser de fem andre romsamfunnene ned på vår voldelige verden og lurer på om vi kommer til å nå opp til stjernene; som en hønemor som passer sine kyllinger. Hvis en fuglunge klarer å klekkes og klarer å komme ut av sitt skall så har den fortjent å leve opp.

Min hypotese om en fredelig sivilisasjon viser at bare helt fredelige samfunn når opp til stjernene og dermed går imot Stephen Hawkings påstand om at fremmede romvesener vil komme til jorden for å ødelegge vårt menneskesamfunn.

Oversatt av Maureen Tosterud, tilrettelagt for Utrop. Innlegget er forkortet. Les en lengre versjon på utrop.no.