Leksehjelp og svømmekurs nedlagt

For MIR-leder Whyn Lam er kuttet på 300 000 kroner, 60 prosent av bevilgningen, etter revidert statsbudsjett en tung påkjenning. Flere av organisasjonens tilbud for innvandrere må antakelig avvikles i fremtiden
Den frivillige organisasjonen Multikulturelt Initiativ- og Ressursnettverk (MiR) fikk mer enn halvert tilskuddet ved revidert statsbudsjett fra 500.000 til 200.000 kroner. 

Kuttet er så kraftig at organisasjonen har sett seg nødt til å avvikle flere viktige prosjekter, blant annet leksehjelp på Linderud videregående skole, Strømmen bibliotek og Stovner bibliotek, samt et populært svømmekurs for kvinner med innvandrerbakgrunn. Organsisasjonene må også trappe ned aktiviteter for foreldre og barn i Fredrikstad, Kristiansand og Bergen.

– Vi får midler fra andre steder, så vi kan holde det gående på rent frivillig basis. Problemet er først og fremst grunnlagsmidlene, og at vi ikke får nok til å kunne ansette en daglig leder og personale, forteller MIR-leder Whyn Lam.

– Hvem vil dette kuttet isåfall gå utover?

– Støtten over ordningen til nasjonale ressurmiljø vil ikke kunne dekke all aktivitetene som MIR gjennomfører, er tonen fra statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Maria Hoff Aanes.
Foto : Ilja C. Hendel

Vi synes det er ekstra ille at svømmeopplæringen må nedlegges, for dette har vært et populært tilbud for foreldre og barn.

– Vi synes det er ekstra ille at svømmeopplæringen må nedlegges, for dette har vært et populært tilbud for foreldre og barn. Her har vi å gjøre med en målgruppe som stiller ekstra svakt i samfunnet, går på sosiale stønader og sliter med en vanskelig økonomisk situasjon. Skulle vi fortsette med svømmeopplæringen, så hadde enhver av våre deltagere måttet punge ut med over 700 kroner, som vel er på nivå med et vanlig idrettslag.

Fikk beskjed av Aftenposten
Kuttet på 300.000 kom etter at den nye regjeringen tok over.

– Nedskjæringene visste vi ikke om før Aftenposten ringte oss og ville at vi skulle kommentere de reviderte tallene. Vi så at organisasjoner som OMOD (Organisasjonen mot offentlig diskriminering) og INLO (Innvandrernes landsorganisasjon) var i en liknende situasjon som oss.

– Hva var signalene fra BLD? Kom de med noe forklaring på kuttet?

– Etter møtet i midten av januar med statsråd Solveig Horne konkluderte de med at de trodde vi “ikke var aktive nok”. Det ble blant annet begrunnet på bakgrunn av at vi var lite aktive på nett.

“Skulle ta det videre”
Lam skal ha forklart overfor barne- og likestillingsministeren at MIR jobber med en type målgruppe hvor nettet ikke er en kommunikasjonskanal.

– Jeg forklarte dette på vegne av organisasjonen. Horne og hennes nærmeste kolleger i BLD viste forståelse og sa at de skulle se videre på saken.

Støtte vil ikke dekke alt
Statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Maria Hoff Aanes (Frp), viser til at regjeringen gjorde noen endringer i budsjettforslaget for 2014.

– Budsjettet for 2014 er vedtatt i Stortinget, og det legges ikke til ytterligere bevilgninger over posten for nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet i år.

– Har man tatt i betraktning at dette vil ramme en særdeles sårbar gruppe?

– MIR gjør en viktig jobb for foreldre og andre grupper flere steder i landet. Støtten over ordningen til nasjonale ressursmiljø (se faktaboks) vil ikke kunne dekke alle aktivitetene som organisasjonen gjennomfører. Her er det viktig for MIR å finne støtte til arbeidet fra flere kilder, og det er også opp til organisasjonen å gjøre sine prioriteringer ut fra de midlene de har til rådighet.

Viktig å synliggjøre egen innsats
– Som MIR har sagt tidligere i intervjuet så har statsråden/BLD lovet å ta saken videre. Hvis så tilfelle, hvordan?

– Stortinget bevilger midlene til tilskuddsordningen for nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet. På møtet i januar oppfordret statsråden de nasjonale ressursmiljøene om å ta kontakt med de politiske partiene på Stortinget for å synliggjøre eget arbeid. I 2015-budsjettet tar man nye vurderinger, forklarer Hoff Aanes.

OM MiR
Frivillig organisasjon for og drevet av foreldre som jobber for bevisstgjøring av foreldrerollen og samfunnsdeltakelse. Gjennom mange år hatt prosjekter der organisasjonen jobber med å endre innvandreres holdninger til likestilling. Formålene er blant andre:

* Foreldre med minoritetsspråklig bakgrunn skal føle seg trygge og velkomne i sitt møte med skolen.
* Foreldrenes skal få styrket sin rolle slik at barna kan fungere godt på skolen og i et berikende multikulturelt samfunn.
* Videreutvikle multikulturelle foreldrenettverk for å skape samhold og positive relasjoner foreldrene i mellom.

Om tilskudd til nasjonale ressursmiljø på integreringsfeltet
Ordning som skal bidra til økt deltakelse og tillit i samfunnet blant innvandrerbefolkningen. Tilskuddet skal bidra til å sikre at alle har samme muligheter, rettigheter og plikter når det gjelder å delta i samfunnet og ta i bruk egne ressurser. 

Ordningen erstattet i 2012 tilskuddsordningen for landsdekkende organisasjoner på innvandrerfeltet. Utrop er også blant mottagerne av støtten.