Bokomtale

Norgeshistorien fortalt på urdu

Arbeiderpartipolitiker Khalid Mahmood foreslår gratis barnehage for etnisk norske barn i innvandrertette områder i Oslo. Målet er å sikre gode språkmiljøer.
Nylig lanserte politikeren Khalid Mahmood boka Tarikh Norway, der han gjenforteller Norgeshistorien på urdu.

 

Det var en helt annen opplevelse å lese Norgeshistorien på nytt på urdu. Politikeren og forfatteren Khalid Mahmood har klart å gjenfortelle de viktigste milepælene i Norgeshistorien fra istiden og frem til 1970-tallet.

Han tar oss med på en detaljrik reise gjennom blant annet vikingtiden og til hekseforfølgelsene på 1600-tallet. Norgeshistoriens eksempler på plyndring, drap og ikke minst overtro, blir dermed behandlet. Andre mørke kapitler i Norges historie, som fattigdom og krig, er også med. Han har klart å få fram dette på en ryddig og strukturert måte.

Fortelle for å forklare
Leserne får også innblikk i monarkiets historie, som har vært preget av intriger og konflikter. Ikke minst det sensitive forholdet mellom landene i Skandinavia og i Europa. Norge har gjennom flere år vært under Sverige og Danmarks overherredømme.

Målet med boka er å vise norskpakistanere og andre pakistanere hvordan Norge har klart å komme seg dit det er nå.

Forfatteren beskriver i forordet hvor viktig det er å forstå et lands historie for å forstå landets fremgang og motgang. Og ved å beskrive Norgeshistorien har han klart å gi et bilde av hvordan et fattig og lite land som Norge tross alle vanskeligheter og mot alle odds har klart å bli et av verdens rikeste land.

Nyttig for norskpakistanere
Målet hans med boka er nettopp å vise norskpakistanere og andre pakistanere hvordan Norge har klart å komme seg dit det er nå. Og at enhver kan ta lærdom av det.

Undertegede har hatt en stor glede av å lese Norgeshistorien på nytt, til tross for at det var en del vanskeligheter med å lese det på et språk man behersker i mindre grad enn norsk. Men denne boka vil nok være en ressurs for dem som behersker urdu bedre enn norsk. Og generelt for dem som er nysgjerrige og ønsker mer påfyll om Norgeshistorien.

Jeg må innrømme at jeg savnet biten om innvandringen fra Pakistan i denne boken. Selv forklarer forfatteren at det trengs en egen bok for å ta med denne delen av Norgeshistorien. Dersom Mahmood selv tar dette på alvor og også skriver en bok om Norgeshistorien fra der han avslutter denne i boka, vil det være et meget velkomment bidrag.