Strenge dommer mot opposisjonelle kambodsjanere

 
Foto: knlf.net
Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024 – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024 Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024 En domstol i Kambodsja har dømt 13 opposisjonelle til opptil ni års fengsel. Human […]

En domstol i Kambodsja har dømt 13 opposisjonelle til opptil ni års fengsel. Human Rights Watch mener at dommen er et forsøk på å kneble landets opposisjon, mens regjeringen mener flere av de dømte er sentrale personer i opprørsbevegelsen Khmer nasjonale frigjøringsfront (KNLF).

– Hovedmålet til KNLF er å danne en væpnet styrke som skal yte motstand mot regjeringen, sa dommer Seng Neang da dommen ble kunngjort.

En av de dømte er er Sam Serey (bildet), som er flyktning i Danmark. Han avviser anklagene.

– Vi arbeider fredelig og i henhold til folkeretten, og har ikke gjort det de anklaget oss for, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Stadig flere kanadiere besøker Haiti

Fersk reiselivsstatistikk viser at kanadierne er stadig oftere på besøk på Haiti. 33.000 reiste i løpet av 2013, en økning på 20 prosent fra året før, melder CTV News.

Til sammenligning kan mer garvede karibiske reisemål som Den Dominikanske republikk og Cuba skilte med henholdvis 4,7 og 2,9 millioner besøkende i samme periode.

På Haiti er masseturismen ennå uutviklet. Enkelte har kritisert myndighetene for å bruke så mye penger på å fremme turisme, mens mange andre er i stor nød. Landets turismeminister, Stephanie Villedrouin, er av en annen oppfatning.

– Turisme fremmer sysselsetting, tiltrekker seg hard valuta og skaper et mer positivt bilde av Haiti, sier Villedrouin til CTV News.

Selger seg ned i Algerie

Telenors russiske datterselskap Vimpelcom varsler i en pressemelding at de selger seg ned i det algerske selskapet Orascom Telecom, skriver e24.no.

Ifølge pressemeldingen er det inngått en avtale med et statlig algersk investeringsfond som kjøper 51 prosent av aksjene i Orascom, som på folkemunne omtales som Djezzy, for 2,64 milliarder dollar. 

Parallelt med salgsavtalen avslutter Djezzy og GTH en mangeårig konflikt med algerske myndigheter. Partene har vært uenige, og ført rettssaker, om selvangivelsen i årene fra 2004 til 2009.

GTH og Vimpelcom har ment at Djezzy har hatt to milliarder dollar til gode i skatt, men går nå med på å trekke kravet og i stedet betale en bot på rundt 1,3 milliarder dollar.

Razzia mot hiv-behandlere i Uganda

Nylig slo ugandisk politi til i en razzia mot kontorene til en organisasjon som driver et prosjekt som gir behandling til mennesker med hiv og aids.

Årsaken til aksjonen var, ifølge Ofwono Opondo, talsmann for myndighetene, at prosjektet drev med opplæring i homofili, melder nyhetsbyrået AFP.

The Walter Reed Project, et forsknings- og behandlingsprosjekt finansiert av USA, måtte avslutte virksomheten etter at en av deres ansatte ble anholdt en kort periode som følge av politiaksjonen.

– Vi samarbeider med politiet for å få klarhet i omstendighetene rundt hendelsen. For å sikre de ansattes sikkerhet og prosjektets integritet har vi valgt å stanse virksomheten til vi vet noe mer om det juridiske grunnlaget for politiaksjonen, skriver prosjektet i en uttalelse på sine nettsider.

Homofili har vært ulovlig i Uganda siden februar etter at landets president ratifiserte et svært kontroversielt lovforslag, som hadde gått igjennom i parlamentet to måneder før.