- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Hakkebo fortalte sin livshistorie foran de fremmøtte på konferansen. Hun kom til Norge fra Bangladesh og giftet seg med en norsk mann som hun ble kjent med under oppholdet.
Etterhvert fikk paret barn, men et skår i gleden skulle komme da Baroi Hakkebo fikk oppdaget tuberkulose under en legekontroll.
– Under graviditeten oppdaget jeg en kul i halsen. Jeg gikk til fastlegen slik de aller fleste ville ha gjort, og jeg ble sendt til Drammen sykehus for videre undersøkelse. Bare noen få dager etter fødelsen i en ny kontroll fikk jeg bekreftet at det handlet om tuberkulose i lymfekjertlene.
Inspirert av behandlingen
Opplevelsene under behandlingsprosessen inspirerte henne til å ta sin nåværende jobb.
– Jeg ble positivt overrasket over hvor raskt behandlingen foregikk, omsorgen fra pleierne og dyktigheten av legepersonalet, særlig med tanke på at norsken min der og da var enda dårligere enn nå. Under hjemmebehandlingen måtte jeg ofte ty til ektemannen min for oversettelse av den informasjonen som var vanskeligst å forstå.
– Jeg ble med i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, og begynte i stillingen som likemann. Jeg ville hjelpe til akkurat på samme måte som jeg ble hjulpet.
Slik Baroi Hakkebo ser det, er språket den fremste utfordringen for flerkulturelle pasienter.
– Vi må huske at ikke alle er like heldige og har norsk ektemann eller familie som kan være til hjelp, fortalte hun.