For omtrent to år siden fikk au pairene som jobber i Norge og deres vertsfamilier et eget senter de kunne henvende seg til for råd.
Bakgrunnen for at senteret ble etablert var en rekke rystende avsløringen der au pairer ble utnyttet som billig arbeidskraft og utsatt for overgrep og vold. Det skriver NRK.
I statsbudsjettet forslår regjeringen nå å kutte hele bevilgningen på tre millioner kroner til rådgivingssenteret. Dersom regjeringen får viljen sin når budsjettet skal vedtas i Stortinget, må senteret legge ned.
Dette dreier seg om en sårbar gruppe. Vi har sett eksempler der de nærmest behandles som slaver.
Senteret er årlig ute på anbud, og drives av Norsk Folkehjelp i samarbeid med Fagforbundet i deres lokaler i Oslo. I tillegg til rådgivning arrangerer senteret kurs og tar med au pairene på aktiviteter.
Ifølge Otnes har senteret hatt over 650 henvendelser hittil i år. Det er nærmest en dobling sammenlignet med antall saker i fjor.
– Vi har bygget opp et stort nettverk og når nå ut til dem det gjelder. Samtidig sitter vi på masse statistikk og informasjon om ordningen. De må ikke finne på å legge ned dette senteret, sier leder for senteret, Magnhild Otnes, til NRK.
Senteret drives av Norsk Folkehjelp, i samarbeid med Fagforbundet i deres lokaler i Oslo. Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Liv Tørres og forbundsleder i Fagforbundet Mette Nord reagerer på regjeringens forslag.
– Det er trist at regjeringen ikke ser verdien i at en utsatt gruppe kan få den nødvendige rådgivning og oppfølging framover. De siste årene har vi sett noen skrekkeksempler på at vertsfamilier har utnyttet ordningen på det groveste, sier de to til fagforbundet.no.
Siden åpningen har senteret opparbeidet seg stor legitimitet overfor både au pairer og vertsfamilier. Hittil i år har senteret hatt over 600 henvendelser. Noen av dem saker med grov utnyttelse av au pairen. Au Pair Center har avdekket flere saker der det er mistanke om menneskehandel, hvorav tre er anmeldt til politiet.
Alt håp er ikke ute for senteret. KrF varsler omkamp i budsjettforhandlingene.
– Dette dreier seg om en sårbar gruppe. Vi har sett eksempler der de nærmest behandles som slaver. Det er viktig at de får et sted å gå til for informasjon og hjelp, sier justispolitisk talsmann Kjell Ingolf Ropstad.