Rom-jente ble nektet gravplass
Borgermesteren i Paris-forstaden Champlan beskyldes for rasisme etter at han nektet gravplass til en liten rom-jente, skriver Dagbladet.
Lille Maria Francesca døde i krybbedød andre juledag og ble bare to og en halv måned gammel. Da foreldrene ønsket å gravlegge henne i Champlan, fikk de nei.
Forstadens konservative borgermester Christian Leclerc begrunnet ifølge Dagbladet avslaget med at det er få gravplasser i Champlan.
– Dette er rasisme, fremmedhat og stigmatiserende, sier Loic Gandais, som leder en forening som bistår rom-familier i området.
– Tenk ikke på religion som et problem
I den lille delen av verden som kalles Vesten, kan det synes som religion er på vikende front, i alle fall den organiserte delen av religion, skriver prost Trond Bakkevig i en kronikk i Aftenposten. – Men religiøs tro finner andre veier. Og – den latterliggjøring av religion som enkelte militante ateister står for, er dogmatiske uttrykk for deres egen tro, og manglende respekt for andres livsforståelse.
– I stedet for å tenke om religion som et problem, mener jeg det er viktig å se den som en mulig ressurs. Den handler om politikk, og det handler om religionenes forhold til hverandre.
– Religion og livssyn finnes, og er viktig for folk flest, skriver prosten.
Kvinner i fengsel for bilkjøring
Loujain al-Hathloul (25) og Mayasa al-Almoudi (33) har sittet i varetekt i over én måned. Forbrytelse: de har kjørt bil i strid med straffeloven i Saudi-Arabia, skriver NRK.
Ifølge den britiske avisen Independence.co.uk har kvinnene allerede sittet lenger enn noen annen på grunn av brudd på loven om at kvinner ikke får kjøre bil. Derfor spekuleres det i om de to stilles for retten på grunn av aktiviteten på sosiale medier. Det melder NRK.
Det er ikke noe formelt og lovmessig forbud mot at kvinner kjører bil i Saudi-Arabia, men det er kun menn som kan ta førerkort. Kvinner som blir tatt får vanligvis bøter eller en annen form for straff.
Så sent som i 2011 ble en kvinne dømt til 10 piskeslag for kjøring, men straffen ble omgjort av kongen.
Abid Raja mest synlig
Medieanalysebyrået Retriever har på oppdrag fra Aftenposten målt hvor mange ganger stortingsrepresentantene som ble valgt inn for første gang høsten 2013 er omtalt i ulike norske nyhetsmedier.
Helt på toppen troner Venstres Abid Raja. Foruten Rasmus Hansson (2.plass) er alle de seks øverste plassene kapret av Venstre-representanter.
– Venstre er kjent for å være flinke med medier. Tidligere sa man det samme om Fremskrittspartiet, men denne målingen viser at de ferske Frp-representantene plasserer seg mer spredt, sier Kristina Nilsen, kunde- og analysesjef i Retriever til Aftenposten.