Sagt etter Charlie Hebdo

 
Foto: Joachim Roncin/charliehebdo.fr
For denne gang er Sagt siden sist-seksjonen preget av reaksjoner i kjølvannet av terrorangrepet på satirebladet Charlie Hebdo i Paris i januar.

 Algerie var en komplisert konflikt, med brutalitet på begge sider. Afghanistan var en komplisert konflikt. Irak. Somalia. Syria. Nigeria. Karikaturkonflikten er også en litt komplisert konflikt. Men de har alle én ting til felles: Den ene siden av konflikten består av jihadister som kjemper for en fanatisk tolkning av islam. Ofte er det de samme jihadistene. De reiser fra konflikt til konflikt. De kjenner hverandre. De snakker det samme teologiske språket, har de samme heltene. Og de er villige til å drepe hvem det skal være for å nå målene sine. 

Bjørn Stærk, i kronikken En konflikt om den muslimske verdens fremtid, Aftenposten 15.01.

– Vi skal finne plass til tegninger fra alle, også de som ikke er her lengre. Vi er litt forsinket og det er litt kaos, men alle her vil at vi skal få dette til.

Sjefredaktør Gereard Biard i Charlie Hebdo til avisen Le Figaro, 13.01, i forkant av lanseringen av det første bladet etter terrorangrepet.

– Vi sier klart og tydelig ifra om at det å fornærme profetens navn og vår religion aldri vil gå ustraffet hen.

Tsjetsjenias statsminsiter Ramzan Kadyrov til nyhetsbyrået AFP, 17.01. Opptil 800.000 protesterte i den tsjetsjenske hovedstaden mot den siste forsiden av bladet.

– Vi må aldri slutte å slå ring om rettighetene til dem som provoserer og utfordrer.

Henrik Syse, forsker i Institutt for fredsforskning, i en kronikk i Aftenposten 13.01.

– Vi anser disse karikaturene som akseptable, og som ikke-krenkende av Profeten. Vi ønsker ikke å helle bensin på bålet nå.

Hammad Hammami, Paris-basert moskéleder til nyhetsbyrået AFP, 14.01.

– Forsiden provoserer og sårer muslimer over hele verden, og kan helle bensin på bålet av ondskapsfull ekstremisme.

Talsperson for det iranske utenriksdepartementet, Marzieh Afkham, til hjemlig presse.

– Vi ser en ny situasjon i dag, fordi dette nå har krevd sine første dødsofre. Som samfunn er vi nødt til å arbeide enda hardere for ytringsfriheten. Og kostnadene for dette arbeidet er veldig høye.

Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, til NRK rett etter angrepet.