- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Vedtaket i NBBF kom etter at Basketgruppa i Kolbotn tok opp saken med NBBF-administrasjonen sentralt. Det førte til et forslag om tillatt bruk av hijab ble fremmet for forbundsstyret.
I NBBF-administrasjonens innstilling som ble vedtatt 9. mars het det:
– Hvis inkludering/integrering også skal gjelde i idretten, bør det åpnes opp for bruk av sportshijab. Man bør også tillate spillere som ønsker å skjule deler av kroppen med «langt» under drakt dette. NBBF har et mål om på sikt å nå frem til jenter med minoritetsbakgrunn og å videreutvikle/tilpasse sitt tilbud til denne gruppen. Muligheten for bruk av hijab vil kunne ha en integrerende effekt. Praksis for bruk av hijab bør innføres fra og med mars 2015.
Enkelte har tolket reglene som et forbud mot at spillere av visse trosretninger i skal kunne delta. FIBA mener uniformsreglementet er av rent sportslig karakter.
Het potet
Hodeplagg har vært en het potet i idrettsverdenen i lang tid, i takt med at stadig flere troende muslimer blir utøvere på toppnivå.
Våren 2014 tillot Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, registrerte fotballspillere å bruke religiøse hodeplagg som hijab og turban under kamper etter lang tids dragkamp. Inntil 2012 hadde fotballen totalforbud mot hodeplagg av denne typen, som man mente kunne gi skader på hode eller nakke under kamp.
– Kvinnelige fotballspillere kan stille opp med hijab så lenge denne er kompatibel, altså av samme farge som resten av uniformen, uttalte FIFAs generalsekretær Jerome Valcke dengang til tv-kanalen Al-Jazeera.
Internasjonal basket i hijab-polemikk
Basketens internasjonale forbund, FIBA, lagt seg på en helt annen linje enn FIFA.
FIBA ble høsten 2014 innblandet i en hodeplaggspolemikk etter at Qatars kvinnelag valgte å trekke seg fra Asia-lekene fordi de troende spillerne på det qatarske laget ikke fikk stille opp i hijab. Ifølge forbundets eget reglement kan ikke spillere ha på seg hodeplagg, hårspenner eller smykker. Qatars olympiske komité så derimot forbudet som et overtramp mot spillernes religiøse frihet.
I en uttalelse ga FIBA uttrykk for at forskriftene for uniformering “gjelder globalt, og uten noen som helst form for religiøs konnotasjon“.
– Vi ser at enkelte grupper har tolket de offisielle basketballreglene som et forbud mot at spillere av visse trosretninger skal kunne delta i våre konkurranser. FIBA mener uniformsreglementet er av rent sportslig karakter.
Kan også være til gagn
Samtidig som flere idretter ikke anerkjenner religiøse plagg som hijab utifra uniformshensyn, er det flere stemmer som mener bruken og utbredelsen av sportshijab kan være positiv, siden det trekker inn en underrepresentert gruppe i idretten. Statistikker fra Det engelske idrettforbundet viser at kun 18 prosent av muslimske kvinner driver en form for organisert eller uorganisert idrett.
Samfunnsdebattant og forfatter av boken Love In A Headscarf, Shelina Janmohamed, ser for seg en utvikling hvor flere troende og praktiserende muslimske kvinner vil gjøre seg gjeldende på idrettsarenaen.
– Hvis vi ønsker å oppmuntre unge muslimske kvinner til å komme seg inn i idretten, er tilgjengelighet til sportshijab et viktig første skritt. Og når vi kommer forbi “antrekkangsten”, må vi konsentrere oss om det viktigste: nemlig deltakelsen. Hijab handler ikke om muslimske kvinners “ønske” om segregere seg. Snarere tvert imot viser dette at man ønsker å bli involvert i idrett på lik linje med sine jevnaldrende, sier hun i et intervju med The Telegraph.
– Gir adgang til idrett
Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, ser nytten i vedtaket til Norges Basketballforbund.
– Vi ser det som positivt at NBBF åpner opp for bruk av hijab. Vi er sikre på at dette vil gi flere jenter en reell mulighet til å ta del i idretten, noe som igjen vil bidra til mer inkludering. Vi håper andre idrettsforbundet tar til seg dette tydelige signalet fra basketsporten og åpner for bruk av hijab.
Følger vedtakene
Utrop kontaktet Svømmeforbundet, som har en annerledes tilnærming til heldekkende bekledning.
– Når det gjelder bruk av drakter og tilsvarende i basseng, følger vi reglene til det internasjonale svømmeforbundet FINA for bruk av drakter under konkurranse. Da er nok dessverre ikke hijabdrakter tillatt, men f eks på kurs med svømmeopplæring og trening er ikke dette et problem, skriver leder for integreringsutvalget i Norges Svømmeforbund, Line Møllerop, i en e-post.
FAKTA: Vedtaket fra styret i Norges Basketballforbund
Av religiøse/kulturelle hensyn, dispenseres det, frem til forbundstinget 2016, for bruk av følgende antrekk i alle turneringer med unntak av KL og BLNO (eliteserien for kvinner og menn):
– Tettsittende «sportshijab», primært ensfarget i fargen svart eller hvit, med en festeanordning som ikke kan være til skade (ikke skarpe, spisse eller harde kanter).
– Tettsittende langermet trøye av elastisk materiale, primært ensfarget, som skal bæres under drakten, og som maksimalt rekker ned til håndleddene.
– Tettsittende bukse av elastisk materiale, primært ensfarget, som skal bæres under drakten, og som maksimalt rekker ned til anklene.