- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
– Hele Schengen-systemet har brutt sammen
Flere land har de siste dagene skjerpet grensekontrollen som en følge av den største flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig, blant annet Østerrike og Ungarn.
Carl I. Hagen, som tidligere har uttalt at han vil ha en stans i innvandringen til Oslo, sier til Nettavisen at han har forståelse for ungarske myndigheters håndtering av flyktningstrømmen.
– Jeg har stor forståelse for at et relativt stort land med høy arbeidsledighet og økonomiske vanskeligheter blir desperate når hele Schengen-systemet og Dublin-avtalen bryter sammen ved at Hellas og Italia sender flyktninger videre.
Egyptisk milliardær vil kjøpe øy for flyktninger
Naguib Sawiris (61) uttalte nylig i et tv-intervju at han vil gå til greske og italienske myndigheter og spørre om de ikke kan selge ham ei øy hvor man kan huse den voldsomme strømmen av flyktninger, skriver det sørafrikanske nettstedet sabreakingnews.co.za.
– Flyktningene må behandles som mennesker. Nå blir de behandlet som kyr, sier telekom-milliardæren som ifølge Forbes er god for rundt tre milliarder amerikanske dollar.
Sawiris mener ei flyktningøy kan være en midlertidig løsning. Folk kan settes i arbeid med husbygging og bygging av skoler, universiteter og sykehus, mener han.
Anspent situasjon mellom Colombia og Venezuela
I august besluttet Venezuelas president Nicolas Maduro å stenge grensen til nabolandet på ubestemt tid. Bakgrunnen var at tre soldater og to sivile ble såret i et sammenstøt mellom smuglere og soldater, melder BBC.
– Vi ser på deportasjonene som del av en innsats mot smugling, var tonen fra den venezuelanske lederen i en presseuttalelse.
Siden grensen ble stengt har nesten 1.100 colombianere blitt deportert fra Venezuela. Colombias presidenten Juan Manuel Santos har på sin side svart med å trekke tilbake sin ambassadør fra landet.
Ida er blitt Japan-kjendis
Etter nesten to måneder på utlån i Japan, har det norske fossilet “Ida” tiltrukket seg rundt 200.000 besøkende. En barnebok om det 47 millioner år gamle fossilet er samtidig lansert på japansk, skriver Dagbladet.
For første gang vises det verdensberømte fossilet for publikum utenfor Europa, som inntil nå har bare blitt vist frem i Norge og Tyskland.
– Ettersom det er et utlån mellom museer, tjener selvsagt ikke Naturhistorisk museum noe i leie, men å få utstille og formidle dette fossilet til så mange på så kort tid er fantastisk merkevarebygging for vårt museum, sier professor Jørn H. Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo.