- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
Etter å ha lest denne boken hadde jeg en profetisk fotballdrøm. Finalen i fotball-VM på Luzhniki Stadion i Moskva juli 2018. En heleuropeisk affære mellom Frankrike og regjerende mester Tyskland. I drømmen endte det med tronskifte. De blåkledde “Les Bleus” tok sin andre VM-tittel.
Om dette enn høres litt søkt ut, så understreker det ett av mange poeng i boken til Samdal. Om fotballen som verktøy for integrering og inkludering. Over halvparten av det franske laget som i en tiltenkt VM-finale vil slå sine tyske naboer vil være første- andre – eller tredjegenerasjons minoriteter. En tredjedel av den tyske troppen vil bestå av en håpefull gjeng med én eller to foreldre født utenfor Tyskland.
Europa vil fortsette å dominere, fordi pengene og strukturen finnes her. Unnggutten med bakgrunn i Algerie, Senegal, Kosovo, Tyrkia og andre steder rundt omkring i verden vil spille for de beste europeiske klubbene og landslagene. Selv brassen Diego Costa valgte spansk pass og landslagstrøye, og FC Barcelonas verdensener Lionel Messi har aldri løftet et stort trofé med sitt Argentina.
Hva om stjernen Balotelli og foreldrene hadde blitt igjen i det lutfattige Vest-Afrika?
Knippe med historier
Boken starter med den tysk-tyrkiske “multi-kickeren” Mesut Özil og avrunder med fotballens viktighet i det krigsherjede Balkan, på godt og vondt. I mellomtiden blir vi servert alt fra Zlatan, Martin Ødegaard, Manchester-klubbene City og United, og får vite hvordan fotballen overlever i det krigsherjede østlige Ukraina, hjem til landets mest populære fotballklubb Shaktar Donetsk – og til de langt mer hatede pro-russiske separatistene.
Leseren tas i gjennom en knippe med historier, skrevet i lett og aktivt fortellende stil. Vi kommer inn i handlingen og problemstillingene, dog uten at man som leser forventes å innta et standpunkt. Kontraster brukes også aktivt. 16-åringen Martin Ødegaards drøm om å signere for verdens rikeste fotballklubb, Real Madrid, blir virkelighet. Og dette skjer samtidig som klubber har gått konkurs grunnet finanskrisen, og vanlige spanjoler må ta flyet den andre veien, for å lære seg norsk og få seg jobb i det kalde nord.
Laget som ikke lot seg beseire, og “Lille-Mario”
Et av de sterkeste kapitlene handler om det ukrainske laget Dynamo Kyiv. Under okkupasjonen av det tidligere Sovjetunionen (som Ukraina da var en del av) var planen å misbruke laget i propagandaøyemed av de tyske okkupasjonsherrene. Laget skulle spille mot et utvalg ellever fra Wehrmacht, Nazi-Tysklands invasjonsstyrker, og skulle tape hederlig i et par kamper. Men tyskerne visste ikke at Dynamo på det tidspunktet var et av sovjet-ligaens beste lag. For i de to “arrangerte” kampene tapte det tyske “okkupantlaget” så det sang, noe som ikke akkurat samstemte med den offisielle nazi-propagandaen om de ariske tyskernes overlegenhet overfor de slaviske “undermenneskene”.
I både vestlig og den gamle sovjetiske historieskrivingen skildres begivenhetene under navnet “Dødskampene”. Ukrainas tyske okkupanter kjente vrede, og tok hevn. Flere av Dynamo-spillerne ble brutalt torturert. Deretter ble de sammen med resten av lagkameratene satt til å grave sin egen grav før de ble skutt.
Som leser ser man også her en rød tråd til disse krigshenvisningene, både fra den gang og fra våre dager. Fra Vest-Afrika til Balkan-halvøya. Flukt, krig og fattigdom, samt galskap og ondskap satt i system får konsekvenser på alle samfunnsplan, idretten inkludert.
Vi får også lese om “Lille-Mario”, en tragisk gutteskjebne som ligner fotballspilleren Mario Balotellis. Hva om stjernen Balotelli og foreldrene hadde blitt igjen i det lutfattige Vest-Afrika? Hva om han hadde tatt ferden alene til Europa, slik mange i hans situasjon gjør nå, i 2015?
En bok for de innvidde
“Mario Balotelli forklarer Europa” vil nok bli en liten utfordring å komme gjennom for dem som ikke liker fotballen. Her har vi en bok for menigheten, hvor Sandal nesten tar gitt at leseren har minstemålskunnskap om emneområdene. I motsatt tilfelle vil man føle seg forlatt i et skogholt uten kompass.
For fotball- og politikkelskere er dette som bør finne veien under juletreet. Og kanskje kan man håpe at Sandals neste verk handler om hvordan flyktningstrømmen førte til at Norge vant EM på hjemmebane i 2040?
Bok: “Mario Balotelli forklarer Europa”
Utgivelsesår: 2015
Forfatter: Peder Samdal