- – Trikset er å gi litt faen - 30.07.2017
- For noen betyr sommeren tvangsekteskap - 24.07.2017
- Bryter med fordommer - 02.12.2016
– Helt i starten var det enkeltindivider som så at det var behov for å gjøre noe. De engasjerte seg gjerne på Facebook gjennom ulike grupper i lokalmiljøet, forteller forsker fra Ivar Eimhjellen ved Rokkansenteret.
I begynnelsen av september hadde Facebookgruppen Refugees Welcome to Norway klart å få tusenvis av medlemmer. I dag har gruppen over 80.000 medlemmer fra hele Norge, i tillegg finnes det lokale grupper over hele landet.
Eimhjellen mener at grunnen til at så mange begynte å engasjere seg på akkurat dette tidspunktet, var nærhet. Nå var denne krisen kommet til vårt eget land.
Vi er selvsagt litt bekymret for at engasjementet ikke vil vare.
– Da så vi det med egne øyne, nå kom de til Norge. Før tenkte vi at dette skjedde langt unna.
– Umiddelbart engasjement oppstår raskt ved at enkeltpersoner organiserer seg gjennom Facebook, etter hvert vil etablerte organsiasjoner komme på banen med sine ressurser sammen med myndighetene, mener Eimhjellen.
Torshovprosjektet
Nina Ensrud er frivillig for Norsk Folkehjelp og har vært engasjert i Torshovprosjektet. Det er et prosjekt der frivillige i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Blidnern lager aktiviteter for enslige mindreårige ved Torshov transittmottak.
– I begynnelsen av høsten opplevde vi en stor pågang av frivillige som hadde lyst til å engasjere seg. Det var virkelig overveldende, forteller Ensrud.
Prosjektet er basert på at guttene som er på mottaket skal komme seg ut og gjøre noe. De aktiviseres på ulike måter. Frivillige tar med guttene fra mottaket ut på turer i marka, i byen eller på ulike arrangementer.
– Det som er så viktig med et slikt prosjekt, er at du føler at du får gjort noe helt konkret. I tillegg er det utrolig viktig med tidlig integrering som Torshovprosjektet er et eksempel på, sier Ensrud.
Ensrud er svært begeistret for prosjektet og måten folk har hatt lyst til å bidra. Likevel er hun bekymret for at engasjementet vil bli mindre når avisene slutter å skrive om krisen.
– Vi er selvsagt litt bekymret for at engasjementet ikke vil vare, ikke bare for vårt arbeid, men for andre også. Men vi håper jo selvsagt at folk fortsetter å bidra på den måten de kan. Vi har jo en studentgruppe som har vært aktive i integrering over tid, så det regner jeg med kommer til å fortsette.
Trenger innsats over tid
Frivillighet er ikke bare viktig i den umiddelbare fasen når asylsøkere kommer hit, men også videre som en del av integreringen. Derfor er det viktig at engasjementet fortsetter. Det mener Stian Slotterøy Johnsen, som er generalsekretær i Frivillighet Norge.
For å få til det må innsatsen til lokale organisasjoner systematiseres.
– Organisasjoner og idrettslag vinner jo på å få inn flere medlemmer. Og man er med på å integrere og sosialisere asylsøkere. Dette er helt essensielt med tanke på integreringen, forklarer Johnsen.
Som en løsning til hvordan det frivillige engasjementet skal fortsett mener han at myndighetene må sette av midler til sosiale tiltak, ikke bare opprettelsen av asylmottak.
– Det å bo på asylmottak er fryktelig isolerende, derfor er det viktig at offentlige midler ikke kun går til å bygge nye asylmottak. Sosial integrering er også ekstremt viktig.
Ansvar til mottakene
I tillegg til mer midler til frivillig arbeid mener Johnsen at asylmottak spiller en sentral rolle i integreringen.
– Det bør stilles krav til mottakene om å invitere organisasjoner og idrettslag i lokamiljøet for at oppholdet i asylmottakene ikke er så isolert som det er nå. Disse er en stor ressurs, mener han.
I likhet med Ensrud er Johnsen optimistisk til veien videre, takket være frivillighetstradisjonen i Norge.
– Hvis man gir frivillige organisasjoner den støtten de trenger, så tror jeg engasjementet vil fortsette, vi har en sterk tradisjon for frivillig arbeid her i landet, fastslår Johnsen.