Etter å ha lest denne boken hadde jeg en fotballdrøm. Finalen i fotball-VM i Moskva juli 2018. Jeg drømte at Frankrike og Tyskland spiller mot hverandre. I drømmen vinner Frankrike.
Dette høres kanskje usannsynlig ut, med det viser et poeng i boken til Peder Samdal. Fotball er viktig for integrering og inkludering. Over halvparten av det franske laget i 2018 vil være første- andre- eller tredjegenerasjons minoriteter. Det samme vil gjelde en tredjedel av den tyske troppen.
Europa vil fortsatt være best i fotball fordi pengene og strukturen finnes her. Unge gutter med bakgrunn fra Algerie, Senegal, Kosovo, Tyrkia og andre steder vil spille for de beste europeiske klubbene og landslagene. Selv Diego Costa fra Brasil har valgt spansk pass og landslag.
Fotball er viktig for integrering og inkludering.
Flere historier
Boken starter med den tysk-tyrkiske Mesut Özil og slutter med en historie som viser hvorfor fotabll var og er viktig på Balkan. Vi får også lære om Zlatan, Martin Ødegaard, Manchester-klubbene City og United, og får vite hvordan fotballen overlever øst i Ukraina, Der er det krig. Men landets mest populære fotballklubb Shaktar Donetsk kommer også derfra.
Samdal skriver lett og fortellende. Vi kommer inn i handlingen og problemstillingene. Vi får også se kontrastene i fotballen. 16-åringen Martin Ødegaard oppnår sin drøm om å spille for Real Madrid. Dette skjer samtidig som klubber har gått konkurs på grunn finanskrisen, og vanlige spanjoler må ta flyet til Norge for å finne seg jobb.
Laget som ikke ville tape
Et av de beste kapitlene handler om det ukrainske laget Dynamo Kyiv. Det handler om hva som skjedde da de tyske nazistene kom til Ukraina under andre verdenskrig. Nazistene ville at et tysk lag skulle slå ukrainerne. Nazistene ville vise at deres rase var best. Men tyskerne tapte. Ukrainerne var stolte og lot seg ikke presse til å la tyskerne vinne fotballkampen.
Det er også andre historier om krig i boka. Både nye og gamle kriger. Flukt, krig og fattigdom påvirker hva som skjer med menneskene og med fotballagene.
Vi får også lese om “Lille-Mario”, en liten gutt fra Vest-Afrika. Det gikk ikke bra med ham. Hva om stjernen Mario Balotelli og foreldrene hadde blitt igjen i det fattige Vest-Afrika? Hva om han hadde reist alene til Europa, slik mange i hans situasjon gjør nå, i 2015?
En bok for de innvidde
“Mario Balotelli forklarer Europa” kan nok være vanskelig for dem som ikke liker fotball. Sandal skriver for dem som vet en del om fotball fra før.
For dem som liker fotball og politikk er dette derimot en fin julegave. Og kanskje kan man håpe at en bok fra Samdal en gang i fremtiden vil handle om hvordan flyktningstrømmen førte til at Norge vant EM på hjemmebane i 2040?
Bok: “Mario Balotelli forklarer Europa”
Forlag: Libretto
Sjanger: Sakprosa for ungdom
Utgivelsesår: 2015
Forfatter: Peder Samdal