– Siden valget har flyktningkrisen truffet offentligheten. Det har sendt Høyre videre nedover, mens Frp har gått som en rakett. Tre meningsmålinger den siste uken viser det samme, Høyre faller dramatisk, mens Frp stiger voldsomt. Det skal ikke mye til før de to partiene nå er jevnstore på målingene, skriver VGs kommentator Fridthjof Jacobsen.
– Hvordan regjeringen klarte å gi fra seg eierskapet til asylpolitikken til Frps stortingsgruppe er et mysterium. Det koster Høyre og Solberg dyrt nå. At det lønner seg for Frp å kjøre solo med stortingsgruppen mot regjeringen, slik målingene nå viser, vil bety at det kommer til å skje jevnlig fra nå og frem til valget, konkluderer han.
Ny oppgang for Sverigedemokraterna
Midt under flyktningekrisa opplever Sverigedemokraterna for andre gang i historien å være Sveriges største parti på meningsmålingene, skriver Dagbladet.
Sverigedemokraterna går fram 3,1 prosentpoeng til 26,5 prosent på en meningsmåling som Sentio har gjennomført den siste uken. SD er dermed Sveriges største parti slik målingen fra YouGov i august også viste.
I YouGov-målingen 20. august fikk Sverigedemokraterna 25,2 prosent oppslutning. Like bak følger Socialdemokraterna, som går fram 0,6 prosentpoeng fra forrige måned til 24,1 prosent. Moderaterna faller 1,3 prosentpoeng til 19,8 prosent.
– Tilnærming til Dansk Folkeparti
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vil med sine innstramninger advare tilreisende og vinne støtte fra bekymrede velgere, mener politisk redaktør.
Når Lars Løkke Rasmussen og regeringen strammer inn reglene for asylsøkere og de forhold, de tilbys, så handler det om å sende signaler til bekymrede velgere innenlands og tilreisende fra utlandet.
Det mener politisk redaktør Jesper Thobo-Carlsen i den danske avisen Politiken etter avsløringen av de forskjellige innstramninger Danmark vil innføre for å demme opp for en stigning i antallet flyktninger.
Finnland: Kampanje mot euroen
EU-motstandere og euroskeptikere har samlet over 50.000 underskrifter med krav om en folkeavstemning om Finlands eurotilknytning.Den finske nasjonalforsamlingen – Riksdagen – skal ta stilling til kravet tidlig neste år. Det skriver Aftenposten.
Snart fire år på rad med økonomiske nedgangstider har gjort flere finner euroskeptiske, ifølge avisen. Dette utnytter Finlands mest profilerte EU-motstander, tidligere utenriksminister og leder av det finske senterpartiet, Paavo Väyrynen. Han står i spissen for underskriftskampanjen mot euroen.