En eksplosjon skal ha ødelagt tak og vegger i et offentlig toalett på Japans Yasukuni-minnested for folk som har dødd i krig, skriver Bergens Tidende. Ingen ble skadd i mandagens episode, og politiet sendte bombespesialister som skal ta seg av gjenværende mistenkelige gjenstander som ikke har eksplodert.
Minnestedet er ansett som et symbol på Japans tidligere militarisme. Japanske politikeres besøk på stedet har vært kritisert av Kina og Sør-Korea, hvor Japans okkupasjon og kolonialisme før og under andre verdenskrig fortsatt sitter friskt i minne.
Nazi-symboler mote i Asia
Sørøst-Asia har en spesiell fascinasjon for Hitler og nazi-symboler. Rundt om i sørøstasiatiske land er det ikke uvanlig å se ungdom med hakekors på klærne, en mote som har fått navnet “nazi chic”. For folk oppvokst i en europeisk kultur, virker det forvirrende, skriver forsker Elliot Brennan i The Interpreter.
Noe av bakgrunnen er at hakekorset har lang historie i asiatisk religion og tradisjonell symbolikk. Men det er ikke hele forklaringen. Det å bære hakekors, naziuniform og andre nazisymboler har også blitt et uttrykk for at man er sterk og tøff, ifølge. Nazi chic er en slags hipster-bevegelse i deler av Asia, skriver han.
Suu Kyis parti fikk flertall i Myanmar
Nasjonalligaen for demokrati (NLD) har sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling. FNs generalsekretær Ban Ki-moon gratulerer Aung San Suu Kyis og hennes parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med valgseieren i Myanmar, men minner også om at det blir mye hardt arbeid i tiden som kommer. Det skriver NRK.
Grunnloven utelukker partileder Suu Kyi fra presidentvervet. Det er sannsynlig at Suu Kyi kan bli valgt til parlamentspresident eller leder for representantenes hus.
Det kan ta mer enn 130 dager før en ny regjering tar over. Suu Kyi har tidligere advart om at det er langvarig overgangsperiode sammenlignet med andre demokratiske land, melder nettavisen Irrawaddy, som siteres av NRK.