- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Hele 70,2 prosent av dem med bakgrunn fra Sri Lanka er i arbeid, mens blant befolkningen uten innvandringsbakgrunn er det 69,4 prosent som er i arbeid, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Oversikten (se statistikk) viser en klar sammenheng mellom sysselsetting og botid. Chilenere, som kom til Norge først og fremst på 70- og 80-tallet som flyktninger fra politisk forfølgelse under Pinochets diktatur (1973-90), og bosniere, som flyktet fra borgerkrigene i det tidligere Jugoslavia, scorer også høyt i denne statistikken. Begge disse flyktninggruppene har over 60 prosent yrkesaktive. Syrere, som er den gruppen med kortest botid, ligger lavest, på litt over 20 prosent.
Under gjennomsnittet
Folk med bakgrunn fra Sri Lanka er imidlertid ikke de innvandrerne som gjør det aller best på sysselsettingsstatistikken. Innvandrere fra mange av EØS-landene ligger et godt stykke over deres nivå, men blant de (større) flyktningdominerte gruppene ligger Sri Lanka høyest, forteller Bjørn Olsen, rådgiver i seksjon for arbeidsmarkedsstatistikk i SSB.
Vi tamilier har rett og slett en kultur for å være hardtarbeidende.
– Tallene er beregnet i prosent av bosatte i alderen 15-74 år i hver gruppe, som er en internasjonal standard i arbeidsmarkedsstatistikk. Aldersinndelingen skaper imidlertid litt problemer når innvandrere sammenliknes med majoritetsbefolkningen, siden sistnevnte gruppe har mange flere i den eldste aldersgruppa 67-74 år, som i hovedsak består av alderspensjonister, enn det innvandrere har. Ser vi f eks på dem mellom 15 og 66 år, blir andel sysselsatte 74,9 prosent i majoriteten. Tilsvarende tall for innvandrere fra Sri Lanka blir da 71,7 prosent, dvs. 3,2 prosentpoeng under majoriteten.
Kultur for å jobbe
Ap-politiker og norsk-tamil Balasingham Yogarajah mener tallene er veldig positive.
– Innad i de tamilske miljøene og familiene er det sterkt fokus på å ta utdannelse, og oppdra ungene våre til å bli produktive individer som bidrar til samfunnet. Vi har også få på sosialhjelp og trygd, forklarer han.
Han forteller at de første krigsflyktningene som kom fra Sri Lanka på 80-tallet, ofte gikk rett i jobb.
– Jeg tenker blant annet på dem som kom til Nord-Norge og begynte å jobbe på fiskerifabrikkene. Vi tamilier har rett og slett en kultur for å være hardtarbeidende.
Klassereise
Flere av de som begynte i fiskeribransjen og som renholdere, har etter hvert fått seg bedre jobber. Etterkommerne er nå bedriftseiere, eller jobber i IT-bransjen.
– Som flyktninggruppe har vi hatt en klassereise i Norge, påpeker Ap-politikeren.
– Hvilke andre forklaringer har du at tamiler er en suksesshistorie i Norge?
– Fordi vi ikke bare har en jobbkultur, men også en sterk motivasjonskultur. I de formelle og uformelle tamilske nettverkene går jungeltelegrafen om hva slags jobbkurs man kan ta, hvordan man skal søke om jobb og håndtere henvendelser til NAV. Man gir hverandre råd ved sosiale tilstelninger, på eldretreffene og på morsmålsundervisningen.
For at tamiler skal holde seg på sysselsettingstoppen, er det viktig å beholde slike møteplasser, mener Yogarajah. Og legger til:
– Jeg håper de yngste fortsetter i like god stil, så det er enormt viktig at vi som førstegenerasjon fortsetter å motivere våre barn til å ta høy utdanning.