Jazz-suksess på to kontinenter

Ndabo Zulu tok med seg trompeten fra Sør-Afrika til Norge og imponerer både i Norge og hjemlandet
Ndabo Zulu (25) kom til Norge for å studere til jazztrompetist. I dag nyter han suksess med bandet sitt, både i Norge og hjemlandet Sør-Afrika.

Trompetisten Ndabo Zulu fra den sør-afrikanske storbyen Durban besøkte Norge for første gang på turné med jazzbandet Field Band Foundation i 2008. Da spilte de afrikansk jazz for folk på den norske vestkysten. Tre år senere fikk han muligheten til å gå på musikklinjen på Toneheim Folkehøgskole på Hamar.

Til høsten starter 25-åringen på sitt siste år på bacheloren i musikk ved Universitetet i Stavanger. Der fordyper han seg i jazz og spiller i sitt eget jazzband, Zulu.

– Jeg har alltid hatt lyst til å studere i utlandet. Jeg ble kjent med Norge gjennom folkehøgskolen, og derfor var det naturlig å søke universitetsutdannelse her, forklarer han.

Jeg hadde alltid vært fascinert av trompeten, men ble fortalt at jeg ikke var stor nok til spille den.

Etter mye papirarbeid og ett år med obligatorisk norskkurs, er Ndabo glad for at han valgte å studere i Stavanger.

– Å gå på musikklinjen ved UiS åpnet mange muligheter for meg. Jeg fikk et band og jobber med mange dyktige musikere som er like engasjerte som meg, forteller Ndabo.

Trompet og ståltrommer
Som liten begynte Ndabo i et perkusjonsband på skolen, det var da interessen for musikk begynte å blomstre.

– Vi hadde mange musikkprogrammer på skolen i Durban, og de som spilte i band fikk dra på mange turer. Jeg likte å reise, så jeg begynte å spille ståltrommer i et av skolebandene.

Selv om ståltrommene ga ham muligheten til å reise, hadde han et annet i instrument i bakhodet hele tiden.

– Jeg hadde alltid vært fascinert av trompeten, men ble fortalt at jeg ikke var stor nok til spille den. Det var ved en tilfeldighet at jeg fikk tak i en trompet på en fotografering da jeg var elleve år gammel. Siden har jeg kun fokusert på trompeten.

– Blir det noe ståltromming på siden nå, da?

– Nei, dessverre, svarer Ndobo lattermildt.

Suksess med Zulu
I 2014 startet Ndabo bandet Zulu, en sekstett, bestående av han selv og andre studenter fra musikkstudiet ved Universitetet i Stavanger. Nylig vant bandet jazzkonkurransen Jazz i sikte. Premien var å få spille på Nattjazz i Bergen (mai-juni) og Sildajazz i Haugesund (august).

– Vi sendte inn demoen og vant konkurransen. Det er jo utrolig flott, det mye hardt arbeid som ligger bak.

Musikken Zulu lager, kan beskrives som jazz inspirert av sørafrikansk musikk. Det er Ndabo som skriver musikken, som har fått gode tilbakemeldinger på musikken. Ndabo har også spilt i Sør-Afrika, der han ble tilsvarende godt tatt imot.

– Vi håper jo å kunne spille overalt, og til syvende og sist å kunne leve av musikken. Selv om det er vanskelig, så er det musikk jeg har lyst å drive med. Jeg kan ikke se for meg noe annet.

Whiplash
I den Oscarvinnende filmen Whiplash fra 2015 møter vi en ung jazz-student som drømmer om å bli jazztrommis. Veien dit er ikke enkel, og vi blir med på en reise med slemme musikklærere, øving til fingrene blør og enormt prestasjonsjag. Det å bli jazzmusiker er tilsynelatende ingen enkel oppgave.

– Det er ikke like intenst som i Whiplash, det er nok ganske overdrevet i filmen. Ingen øver til de blør.

– Likevel er det mye øving på trompeten?

– Det er flere timer med øving utenom skoletiden, både på egenhånd og med bandet.

– Ingenting som hjemme
Ndabo har ikke bestemt seg om hvor har han lyst til å ha sin base. Hvorvidt det blir i lille Norge, eller Sør-Afrika.

– Det er ingen steder som hjemme, selv om det er flott i Norge. Jeg savner jo selvsagt Durban.

Ndabo Zulu
Alder: 25
Bosted: Stavanger
Yrke: Trompetist/student, spiller i bandet Zulu
Opprinnelse: Sør-Afrika