- Sjakk som inngangsport til samfunnet - 18.11.2024
- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
Grenseløs kjærlighet (GK) ber om møte med leder og nestleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget etter at Sivilombudsmannen (SOM) nylig kom med krass kritikk av saksbehandlingstida i familiegjenforeningssaker i UDI.
– Når statssekretæren lyver om årsakene til problemet, og den ansvarlige statsråden ser på familiegjenforening som en trussel, må vi gå direkte til Regjeringens arbeidsgiver for å få fart på saken, sier Trond K. Botnen, leder i GK, via en pressemelding.
– Uheldig for familier
Sivilombudsmannen, som i stortingsperioden for 2014-18 er høyesterettsdommer Aage Thor Falkanger, kom for kort tid siden med en uttalelse om Utlendingsdirektoratets (UDI) behandling av familiegjenforeningssaker, etter at over 50 enkeltpersoner klaget på saksbehandlingstiden, som ble mer enn doblet fra 2013 til 2015.
UDIs behandlingstid er i dag svært lang. Situasjonen har i liten grad bedret seg i løpet av 2015.
I uttalelsene fra Sivilombudsmannen heter det blant annet:
“Sivilombudsmannen har undersøkt Utlendingsdirektoratets behandling av søknader om familieinnvandring. Bakgrunnen for undersøkelsen var en betydelig økning i antall henvendelser til ombudsmannen om behandlingen av slike saker. Hovedtemaene i ombudsmannssaken har vært direktoratets organisering av arbeidet, saksbehandlingstiden og den informasjonen som gis til søkerne og deres fullmektiger under søknadsbehandlingen.
Direktoratets behandlingstid er i dag svært lang for mange søkergrupper. Dette er uheldig med tanke på den store betydningen saker om familieinnvandring har for søkerne og deres familier. Situasjonen har i liten grad bedret seg i løpet av 2015, og det synes heller ikke å være utsikt til noen vesentlig bedring i nærmeste fremtid. Tiltakene som direktoratet har iverksatt synes bare i mindre grad å kunne bedre den vanskelige situasjonen, som i hovedsak skyldes manglende ressurser. Det er i første rekke Justis- og beredskapsdepartementet som må ta initiativ overfor Stortinget for å få bevilget tilstrekkelige ressurser til saksbehandling i direktoratet. Uten økte bevilgninger er det vanskelig å se at situasjonen vil kunne bedre seg i vesentlig grad”.
– Feil og bortforklaringer
Ifølge GK bortforklarer statssekretær Marit Berger Røsland dette overfor Dagbladet når hun uttaler:
“Dette har sammenheng med den rekordstore tilstrømmingen vi opplevde i fjor, med over 31.000 asylsøkere.”
– Dette er en logisk umulighet fordi nesten all økningen skjedde i 2014 og første halvår av 2015, mens asylstilstrømningen kom i andre halvdel av 2015, påpeker Botnen.
Nå krever GK at Regjeringen og UDI følger opp kritikken fra SOM med konkrete tiltak, hvorav de viktigste må være:
1. Økte bevilgninger til saksbehandlingskapasitet i UDI slik at ventetida kommer tilbake til 2013-nivå også for de sakene med lengst saksbehandlingstid.
2. Omlegging av saksbehandlingsrutinene i UDI slik at hver sak får en egen saksbehandler.
3. Politiet og utenriksstasjonene må få nok ressurser til å motta søknader og foreta intervju uten unødig ventetid.
4. Søkere må få konkret og presis informasjon om saksbehandlingstid og vite grunnen til forsinkelser.
JD: – Viser til uttalelser
Utrop har kontaktet statssekretær Marit Berger Røsland og Justisdepartementet for å få et tilsvar om kritikken fra Grenseløs Kjærlighet.
Senior kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt i Justisdepartementet, Andreas Bondevik, skriver følgende svar via e-post:
– Statssekretær Marit Berger Røsland er på ferie og utilgjengelig. Departementet viser til hennes uttalelser til Dagbladet, og ser det ikke som naturlig å kommentere dette ytterligere.