Tegner for livet

Lisa Aisato er en av tre meget fremgangsrike søstre
Foto: Trine Sirnes
– For meg begynner det alltid med bildet, så kommer historien etterpå, sier Lisa Aisato.

Lisa Aisato (født 1981) er en anerkjent norsk illustratør, barnebokforfatter og kunstner. Hun har laget illustrasjoner til magasiner og bøker og for forfattere som Astrid Lindgren, Tor Åge Bringsværd, Gaute Heivoll, Brynjulf Jung Tjønn, Anna Bache-Wiig med flere. Hun er fast bidragsyter i Dagbladet Magasinet. Siden debuten i 2008, Til min elskede, har hun selv gitt ut flere barnebøker: Mine to oldemødre (2008), Odd er et egg (2010), Fugl (2013), En fisk til Luna (2014).

Aisato har fått mange priser og nomineringer. I 2015 ble hun for eksempel nominert til Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne som deles ut av den svenske regjeringen og i 2016 til den internasjonalt prestisjefylte HC Andersen-prisen. En av bøkene hennes, Odd er et egg, ble nominert til Kritikerprisen i 2010 og filmversjonen ble kåret til beste kortfilm ved Tribeca filmfestival i 2017. Aisatos bøker har blitt oversatt til mange språk.

Lest mye for som barn
– Kan du fortelle litt om deg selv og jobben din – bøkene du har gitt ut og bøkene du jobber med nå?

Jeg fikk til og med en personlig mail av Whoppi Goldberg der hun fortalte om hvor begeistret hun var for filmen vår.

– Jeg vokste opp i et hjem der vi leste mye og ble lest veldig mye for. Mamma jobbet i forlag og bokhandel nesten hele min barndom, så da var det kanskje ikke så rart at litteratur sto i høysetet. Mens mamma leste, tegnet jeg, så jeg tegnet nok veldig mange flere timer i min barndom enn de fleste. Jeg har tegnet veldig mye hele livet og skrev i en stil da jeg var 13 år at jeg ville bli illustratør. Etter tre år på Tegning, form og farge-linja på videregående gikk jeg tre år på kunstskole. Jeg begynte å jobbe fulltid som illustratør og forfatter i 2008 og har siden det aldri tenkt på å gjøre noe annet. Det har gått veldig fint. Jeg har illustrert over 30 bøker, fem av dem har jeg skrevet selv. Akkurat nå holder jeg på med min egen bok som kommer i januar 2018 og en bok av Klaus Hagerup som kommer til høsten. Ellers har jeg flere prosjekter gående i tillegg til ukentlige illustrasjoner i Dagbladet. Jeg har hatt en helsides illustrasjon på trykk hver uke i Dagbladets lørdagsmagasin siden 2009.

– Du har norsk mor og gambisk far, og du vokste opp i Norge. Har du vært i Gambia på besøk? Snakker du språket?

– Jeg var første gang i Gambia med hele familien jula 2015. Dessverre kan jeg ikke snakke språket, men de fleste snakker engelsk, så det går stort sett greit. 

– Hvordan finner du inspirasjon til bøkene dine?

– Jeg kan bli veldig inspirert av bare en strek eller en krusedull. Helt fra jeg var liten har jeg laget krusedulltegninger. Jeg kan sitte og lage dem i blinde og når jeg åpner øynene ser jeg etter ansikter og figurer. Mange av mine illustrasjoner er blitt til på den måten. Selvsagt er det mye tull som ikke blir til noe, men noen ganger ser jeg et uttrykk eller rar figur som jeg kan skisse på, sette inn i en kontekst, og eventuelt lage et maleri av. Maleriene jeg blir mest nysgjerrig på skriver jeg historier om, så blir de til bøker. For meg begynner det alltid med bildet, så kommer historien etterpå. 

– Hva med eventyr fra Gambia? Har du tatt dem med inn i bøkene dine?

– Pappa fortalte ikke så mange eventyr fra Gambia (jeg kan i hvert fall ikke huske noen). Men vi leste veldig mye annet hjemme, bøker og historier fra over alt i verden.

– Hva med bildebøker fra Gambia? Blir det utgitt mange bildebøker der?

– Jeg vet dessverre ikke så mye om gambiske barnebøker. Ingen av mine bøker har blitt utgitt i Gambia. Det er ikke jeg som først og fremst bestemmer hvor bøkene mine blir utgitt, det er gjerne forlagene i de andre landene som oppdager boka og eventuelt kjøper rettighetene fra mitt forlag her i Norge.

– Du er vokst opp med to kulturer, gambisk og norsk, mener du at det gir deg noen fordeler framfor andre forfattere?

– Det vet jeg ikke. Alle har ulik oppvekst og ulike erfaringer og derfor ulike historier å fortelle. Og det er bra. Jeg vet ikke om det mest spennende med min oppvekst er at pappa er fra Gambia. Det er kanskje mer spennende å høre om hvem mamma og pappa er, og hvordan de har blitt sånn enn bare hvor på kartet de kommer fra. Hvem de er, har preget meg mer enn hvor de kommer fra. Å vokse opp i en familie der mamma og pappa hadde stor tro på at jeg ville få til det jeg satte meg som mål, har nok vært positivt. Og hva de leste for oss, hva de tok oss med på av kulturelle ting og hva de åpnet øynene våre for, har nok preget meg. Men om det har gitt meg en fordel, vet jeg ikke. 

– Kjærlighet gjør deg trygg
– La oss snakke litt om boka di Odd er et egg. Den ble nominert til Kritikerprisen i 2010, og filmversjonen fikk prisen for beste animerte kortfilm på Tribeca-festivalen i 2017. Hva tror du de likte med boka? Vurderer du å jobbe med film eller som animatør etter denne suksessen?

– Det var veldig stas å vinne i Tribeca, og jeg fikk til og med en personlig mail av Whoppi Goldberg etterpå der hun fortalte om hvor begeistret hun var for filmen vår. Det var stort! Jeg håper og tror at det er en historie som berører de fleste. Det er en historie om utenforskap, ensomhet, engstelse, vennskap, glede og kjærlighet. Og den handler om at kjærlighet og vennskap gjør en trygg. Jeg tror det er noe mange kan kjenne seg igjen i. Jeg kunne godt tenke meg å jobbe mer med film, men da må jeg ha bedre tid enn sist. Det tar mye mer tid å lage film enn bøker.

– Hva synes du om norske bildebøker og barnebøker generelt, sammenlignet med dem i Europa og verden for øvrig? Hvilke styrker og svakheter har de?

– Norske/skandinaviske bildebøker er faktisk veldig langt fremme og har svært høy kvalitet i verdenssammenheng. Det er mulig at det er fordi vi har mange gode støtteordninger der den litt mer eksperimentelle bildeboka også kan få plass, og det syns jeg er flott. Det er dyrt å trykke opp illustrerte, fargerike bøker, så jeg er glad det fins noen statlige midler som gjør at forlagene tør å satse på noen smalere utgivelser i blant, slik at det ikke alltid må være en hyper-kommersiell tankegang rundt barnelitteratur slik det dessverre er i mange land. I Norge tør man også å ta opp tabu-belagte temaer i barnebøker, og vi er ikke redde for nakenhet slik de f eks er i amerikanske barnebøker. 

– Kan du fortelle om bøkene du jobber med og prosjektene dine i nærmeste framtid?

– Jeg jobber på en bok med Klaus Hagerup og på en snodig humoristisk bok jeg skriver selv. Til høsten skal jeg gjøre ferdig boka mi, jobbe med en stor utstilling i Oslo og med et stort, svensk reklameprosjekt. I 2018 har jeg tre bøker jeg skal lage sammen med forskjellige forfattere, det samme i 2019, så jeg er booket i ganske så lang tid fremover. 

Følelsen av flyt
– Hva er den største utfordringen i jobben din? Hvordan beholder du en så rik fantasi? Stilen din er alltid frisk og barnlig selv om livet kan være hardt og fullt av ting man bekyrmer seg for.

– Det største utfordringen i jobben min er å begrense seg. Når jeg er på et godt sted og lager noe jeg syns er spennende, kan jeg godt jobbe 12 timer i strekk, men det går ikke med to små barn, henting og bringing i barnehagen, handling og middagslaging. I tillegg må man jo også sette av mye tid til å svare på mail, ordne med regnskap, signere trykk, dra i møter og lignende. Heldigvis har jeg en mann som nå jobber fulltid sammen med meg og tar seg av mye av det jeg sliter med å få tid til. 

– Jeg syns det er vanskelig å svare på hvordan jeg tenker eller hvordan fantasien min fungerer. Jeg jobber veldig intuitivt og ting bare oppstår, ofte vet jeg ikke helt hvordan jeg har kommet dit eller hvor idéen kom fra. Jeg merker bare at jeg går inn i en følelse av flyt, jeg kommer inn i boble og vil bare være der. Der kan det oppstå mye. Ofte glemmer jeg da verden rundt meg, smått og stort. Det er som et pustehull i en hektisk hverdag. Hvis jeg ikke jobber på en stund, savner jeg bobla mi og gleder meg ofte til begynne å jobbe igjen. 

Fakta:
Lisa Aisato er et kunstnernavn. Aisatos fulle navn er Lisa Aisato Njie Solberg. Lisa Aisato er søster til Haddy Njie, som er musiker, artist, forfatter og journalist og til Jankeh Lion Njie, som er klesdesigner. Lisa Aisato and Haddy Njie har samarbeidet om barneboka Snart sover du – Et års god natt (2016).