Sosialantropolog Heidi Rohde Rafto har intervjuet 19 mennesker med bakgrunn fra 14 land i tre verdensdeler. Ifølge dem opplever mange homofile med asiatisk bakgrunn at de blir stemplet som prostituerte på grunn av sin etniske bakgrunn. I tillegg er problemer som usynliggjøring, avvisning, vold og tvangsekteskap ikke uvanlige for homofile i innvandrermiljøer.
Sosialantropologen har også funnet at homofile asylsøkere opplever de samme belastningene som asylsøkere generelt, men med ekstrabelastninger på grunn av sin seksuelle orientering. Enkelte har flyktet fra homofobisk motiverte overgrep, trusler og trakassering, for så å oppleve det samme i Norge, der de trodde de skulle kunne leve trygt.
Endring i asylsystemet
Det er urettferdig at de som er åpent homofile har det verre enn de skjulte
Eder Abel Flores Del Moral, åpen homofil, opprinnelig fra Mexico
Rafto er lite fornøyd med det norske asylsystemet, når det gjelder behandlingen av homofile asylsøkere. Hun mener at det er feil at asylsøkere må oppgi sin seksuelle orientering ved første asylintervju. En annen svakhet ved norsk asylpraksis, ifølge Rafto, er at homofile asylsøkere ikke nødvendigvis gis asyl, selv om de kommer fra land hvor homoseksualitet er straffbart.
– Asylsøkerne må sannsynliggjøre at det er kjent at de er homofile, og at de dermed risikerer liv og helse. Hvis ikke, mener norske myndigheter, kan de leve “i skapet” i hjemlandet, og dermed “trygt”, sier hun.
Sosialantropologen mener at det å sende homofile asylsøkere tilbake til opphavsland, der det å gifte seg med en av motsatt kjønn er sosialt, moralsk og religiøst påbudt, i praksis er det å sende dem til tvangsekteskap.
– I enkelte land er det også forbudt med homofil organisering, det vil si at homofile møtes og arbeider for sine grunnleggende menneskerettigheter. Ved å sende homofile asylsøkere tilbake til slike land, fratar man dem både muligheten til kjærlighet, til å treffe likesinnede og til grunnleggende livsutfoldelse, understreker hun.
Verre å være åpen
Utrop har snakket med Eder Abel Flores Del Moral, fra Mexico, om hvordan det er å være homofil i hjemlandet og i Norge.
– Jeg har opplevd flere ganger at folk med innvandrerbakgrunn har snakket stygt til meg her i Norge. Det er urettferdig at de som er åpent homofile har det verre enn de skjulte, understreker Eder, som lever i partnerskap med en norsk mann.
I Mexico, som i Norge, er det lettere å være homofil i en stor by.
– Mexico er på mange måter et veldig konservativt land. Nærmere 80 prosent av befolkningen er katolikker, og kirken har stor påvirkningskraft i samfunnet. Kulturen er veldig macho. Men samtidig finnes Mexico City, og andre store byer, hvor det å være homofil ikke er så vanskelig. Det finnes mange utesteder for homofile, og mange står frem og er stolte av hvem de er, sier 25-åringen som selv kommer fra Veracruz med en million innbyggere.
Han forteller at det finnes et regelverk som gjør det enklere å etablere seg sammen med en partner.
– Det er slik at to jenter eller to gutter kan kjøpe seg for eksempel leilighet eller bil i fellesskap. Det åpner for at par som er av samme kjønn kan etablere seg sammen. Og det synes jeg er kjempebra, sier han.
Ordforklaringer
sosialantropolog – person som forsker på forskjellige samfunn sine kultur, skikker og levemåter
stemple – få dårlig ord på seg, for eksempel noen sier til andre at du er kriminell
belastning – vekt; byrde, påkjenning; stress
homofobi – redsel for homofile
“i skapet” – her: å skjule at man er homofil, å leve som hemmelig homofil, ikke fortelle det til noen