- Drap, vold og bomber - 04.11.2004
- Blasfemiloven som landeplage - 04.11.2004
- Utrop gratulerer - 26.10.2004
Mela betyr møteplass, og det er nettopp det Stiftelsen Horisont vil skape i hovedstaden fra 19 – 22 august. Det legges opp til et storslått møte mellom norsk og pakistansk kultur. Norske hardingfeler og trekkspill sammen med tabla og sitar, hvor kjente pakistanske utøvere som Ustad Tari Khan og Ashraf Sharif khan spiller sammen med Stian Carstensen og Anne Hytta.For ungdommen vil nok særlig bhangrapopstjernen Jawad Ahmad være et trekkplaster. Han er mest kjent for megahiten Allah Mery Dil Day Under. Ahmad er kjent som skaper av musikk til film- og teaterproduksjoner og har også gitt ut plater. Den siste, Jind Jan Sohnian kom ut i november 2003.
Sher Mian Dad Khan er en av de fremste representantene for sufienes mektige sangtradisjon, Qawwali. Han skal blant annet opptre sammen med den samiske gruppen Transjoik. Transjoik spiller ambient electronica hvor arkivopptak av joik blir blandet med elektroniske looper og heftig perkusjon til en original og medrivende miks.En helt spesiell opplevelse venter Mela-arrangørene seg av Rang Puhar – dansere og musikere fra det afrikanske samfunnet i Gujarat; Siddhi’ene. Siddhi’ene kom til India fra det sørlige Afrika som slaver på 1300-tallet, og har bevart sin egen tradisjonelle kultur frem til i dag. På nettstedet www.horisont.no opplyser at en av oppgavene for Siddhi’ene var å underholde sine herskere med dans og musikk. En typisk dans kunne framstille scener fra villdyrjakt, og ofte ble elementer fra sør-afrikanske ritualer inkludert i forestillingen. Denne formen for dans ble kalt Siddhi Dhamal. Programmet gruppen vil framføre på Rådhusplassen viser forskjellige sider ved Siddhi’enes tradisjonelle dans, med høyt tempo og innslag av akrobatikk og kampsport.
Ekskluderende
Sist Mela ble arrangert i Oslo var for to år siden. Den gang besøkte rundt 50 000 mennesker Rådhusplassen i løpet av de tre dagene arrangementet varte. Khalid Salimi understreker overfor Utrop at hovedpoenget med festivalen er å bringe pakistansk kultur ut til det norske folk og skape et rom der norsk og pakistansk kultur kan møtes og utvikles i samvirke med hverandre.Det er imidlertid ikke alle som deler dette synet. Oslos kulturbyråd, Anette Wiig Bryn (FrP), avslo søknaden om støtte til årets Mela. I et intervju med Ballade, musikkinformasjonssenterets nettavis, opplyser hun at en av grunnene til å avslå søknaden fra Mela at de ikke oppfatter det de gjør som veldig inkluderende. Selv om Fremskrittspartiet frykter en ekskluderende Mela-festival og lukker kommunens pengekasse har både teaterbåten Innvik og kulturkirken Jacob åpnet sine dører. Innvik vil for anledningen ligge ved rådhusbrygga, og deler av båten vil bli dekorert på pakistansk vis.At et stort antall oslofolk også vil åpne sine sinn og hjerter for det bebudede kjempearrangementet er det heller ingen tvil om. Kjempestemningen på arrangementet for to år siden gir allerede en kriblende følelse av tilstundende julaften med duftende kebab på bordet.