Blasfemiloven som landeplage

Tor Bach
Latest posts by Tor Bach (see all)

 

Arnulf Øverland holdt i 1931 foredraget “Kristendommen, den tiende landeplage” i Oslo studentersamfunn. Foredraget vakte anstøt og dikteren ble tiltalt etter straffelovens § 142, den såkalte blasfemiparagrafen.

Paragrafen, som er plassert mellom et forbud mot å forlede noen til å forlate riket og et forbud mot likskjending fastslår at:“Den som i ord eller handling offentlig forhåner eller på en krenkende eller sårende måte viser ringeakt for nogen trosbekjennelse hvis utøvelse her i riket er tillatt eller noget lovlig her bestående religionssamfunds troslærdommer eller gudsdyrkelse, eller som medvirker hertil, straffes med bøter eller med hefte eller fengsel inntil 6 måneder.”Øverland forsvarte seg selv og ble frikjent. Slik sett bidro rettsaken til at deler av det mørke som spredde seg over hele Europa og Amerika og som i følge Øverland hadde vart i 1900 år ble litt mindre tett.Blasfemiparagrafen har siden den gang vært sovende, og med unntak av arkaiske kristne formålsparagrafer i barnehager og skoler, har vi vært forskånet for tvangskristning eller lovforbud mot religionskritikk eller spøk med religion.Nå har imidlertid Kristelig Folkeparti fått gjennomslag for å beholde den sovende paragraf i vår lovsamling, sikkert til stor glede for de deler av bedehus-Norge som offentlig omtaler muslimer som demondyrkere.Takket være Carl I. Hagen har de kristelige mørkemenn nå fått nye allierte i sin kamp for å beskytte religionen mot plagsom kritikk.I kjølvannet av den berømmelige tale hos menigheten Livets Ord har en gruppe muslimer startet et opprop for å blant annet håndheve blasfemiparagrafen.

Denne kommentatoren forstår sinnet over Hagens krenkende og generaliserende uttalelser og er til og med, i motsetning til de fleste kommentatorer i pressen, enig i at det behøves en skjerping av rasismeparagrafen slik at vi kommer de mest hatefulle og krenkende ytringene om andre mennesker til livs.Det er imidlertid forskjell på å krenke og trakassere mennesker fordi de tror på noe eller kommer fra et annet sted i verden enn engstelige gamle menn som Hagen og det å harselere over en religion. Så lenge retten til å tro er en fundamental del av demokratiet må også retten til å ikke tro, og endog finne religiøs tro som sådan latterlig, være like fundamental.

I Polen blir et norsk band, som med sauehoder og simulert korsfesting som en del av sitt sceneshow, satt under tiltale. I USA har flere stater forbud mot overhodet å undervise i utviklingslæren. Vi ønsker ikke slike tilstander i Norge. Det er ikke mange år siden man faktisk ble satt i gapestokk hvis man ikke møtte til gudstjeneste i kirken. Ei heller er det lenge siden det var forbudt å la seg begrave uten en kristen prest til å forrette.Jeg vil fritt forbeholde meg retten til å mene, og hevde offentlig, at det budskap som fremsettes av Enevald Flåten og hans sekt ikke bare er menneskefiendtlig, men også barbarisk og fjollete. Jeg vil også forsvare Flåten og hans fjollete sekts rett til å ønske meg, mine likesinnede og alle andre uten medlemskort i sekten lukt til Helvete.Det er en besynderlighet at religiøse mennesker, som med skadefryd kan imøtese alle andres evige opphold i de djevelske svovelgruver, samtidig ikke har større tiltro til sin Guds vrede enn at de vil bekjempe hedenskapen med menneskelige forordninger.