– Leilighet kun for kristne

Dino Prohic
Latest posts by Dino Prohic (see all)


Midt i juni måned i år var den unge kvinnen på vei til en visning sammen med sin far. Leiligheten hun skulle se var til salgs via meglerselskapet Notar og var annonsert i aviser og på internett. – Da vi kom fram til denne adressen og ringte på var det ingen som svarte. Det sto ”Visning” på ringeklokken og vi ringte på nytt. Først etter den andre gangen kom en eldre kvinne ned trappen og møtte oss foran oppgangen. Vi fikk ikke komme inn, sier 24-åringen. Kvinnen var tydeligvis eieren av leiligheten og hun nektet dem å komme inn. Hun erklærte at hun ikke ønsket å selge til muslimer.- Jeg forklarte at jeg ikke var muslim, men hindu. Det hjalp heller ikke. Svaret jeg fikk var at hun kun ville selge til kristne folk.En så direkte avvisning kom som et sjokk på 24-åringen som har aldri opplevd noe lignende. Hun har bodd i Norge de siste 12 årene, både i og utenfor Oslo uten å føle seg avvist på en slik måte. – Jeg begynte å grine. Det var meget krenkende og urettferdig. Jeg har tidligere hørt om slike saker og lest i aviser at folk ikke fikk leie på grunn av deres opprinnelse, men det oppleves på en helt annen måte når det skjer med en selv. Det er rett og slett ekkelt, sier hun. Selv om det er innført en ny lov fra i år som forbyr diskriminering på boligmarkedet, ønsket hun ikke å gå videre med saken. – Det hadde vært mye ærligere å skrive at hun ikke ønsket å selge til innvandrere, sier 24-åringen. Etter det Utrop kjenner til har selgeren av leiligheten gjort seg bemerket i nabolaget også ved andre anledninger. Trakk seg fra salgetDet var meglerfirmaet Notar som skulle selge leiligheten. Etter at denne saken ble kjent for dem bestemte de å trekke seg fra salget. – Vi kan ikke godta at selgeren skiller ut hvem hun vil selge leilighet til. Klart at man kan velge hvem man vil selge til, men ikke på de premissene. Vi kan ikke akseptere at noen velger bort kjøpere på grunn av rase, hudfarge eller legning. Vi har også folk fra andre land som jobber her og vi vil ta hensyn til dem. Derfor bestemte vi oss for ikke å påta oss salget av denne leiligheten, sier daglig leder i Notar Stovner Per Christian Aune. Han legger til at slike tilfeller er meget sjeldne. Aune har ikke vært borte i lignende saker på to-tre år. Leiligheten på Furuset er eid av OBOS. Informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS sier at heller ikke OBOS-megleren kan påta seg salget av denne leiligheten. – Det er i strid med norsk lov å nekte å selge leilighet under slike premisser. Men det er også i strid med vanlig folkeskikk.

Derfor vil ikke OBOS-megleren kunne påta seg salget, sier Pettersen. BelastendeSenter mot etnisk diskriminering (SMED) synes det er svært beklagelig at en boligeier har forskjellsbehandlet en ung kvinne som skulle på visning på grunnlag av hennes etniske eller religiøse tilhørighet. – Det å bli avvist på denne måten oppleves trolig som svært belastende for den det gjelder. Samtidig er det positivt at Notar har reagert negativt på det som skjedde og trukket seg fra salget, sier fungerende daglig leder i SMED Ella Ghosh. SMED kjenner til at Eiendomsmeglerforbundet har etiske regler som omtaler diskriminering på grunnlag av rase, religion, nasjonalitet og lignende. Samtidig mener Ghosh at Notar har fortjent skryt fordi de valgte å trekke seg fra salget. – Det er meget hyggelig at Notar velger å opptre på denne måten. Det har en prinsipiell verdi for mange andre. Dette viser at det å gå til anmeldelse er ikke det eneste som kan gjøres, men at det finnes andre former for å straffe slik oppførsel. Få sakerSelv om den nye loven trådte i kraft ved nyttår, er det veldig få slike saker som rapporteres til SMED. Mange velger å gjøre som den tamilske 24-åringen og ikke gå videre med saken. – Vi har ikke blitt kontaktet av kvinnen som ble avvist på visning. Hadde vi blitt kontaktet, kunne vi ha vurdert saken opp mot de nye lovbestemmelsene. Ut fra det hendelsesforløpet som vi har fått referert via Utrop, synes det som om avvisningen var lovstridig, men det kan vi ikke si noe definitivt om her og nå, sier Ghosh. Grunnen til at det er få som velger å gå til anmeldelse er at de som har vært utsatt for diskriminering føler seg ydmyket. – Folk som føler seg tråkket på vil enkelte ganger oppleve at å gå til sak vil bare øke følelsen av ydmykelse. Derfor er det ekstremt viktig at folk som har vært vitner til slike saker tar tak i det og forteller at slik oppførsel ikke kan aksepteres, sier Ghosh.






Ved nyttår i år trådte nye lovbestemmelser mot boligdiskriminering i kraft. Disse omfattet utleie, borettslag og boligbyggelag. Den generelle beskyttelsen mot boligdiskriminering ble betraktelig bedre etter nyttår, fordi det er vedtatt endringer som berører diskriminering ved: – kjøp av andel i borettslag og aksjeleiligheter- kjøp av selveierleilighet, selveier to- eller flermannsbolig- leie av leilighet eller hus gjennom profesjonell boligformidler- privat utleie eller fremleie Det finnes situasjoner som ikke vil være rammet av antidiskrimineringsbestemmelser. For eksempel kan en som skal leie ut et rom i sin egen bolig selv bestemme hvem som skal bo der, og det finnes også andre situasjoner der personlige preferanser kan spille en rolle i boligtransaksjoner.