Samme år som Statens filmkontroll forbyr visning av “Life of Brian” p.g.a. blasfemisk innhold og Ronald Reagan vinner presidentvalget i USA, kom Robert Mugabe kommer tilbake til Zimbabwe etter et opphold i eksil. President Robert Mugabe spillte en viktig rolle under frigjøringen av Zimbabwe, og fikk da og i årene som fulgte omfattende støtte fra omverdenen. Mugabe ble sett på som det store håp for Zimbabwe og Afrika. Zimbabwe ble frigjort 1980 etter flere års frigjøringskamp fra Ian Smith-regimet som igjen hadde erklært seg selvstendig fra britene i 1965. Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF har styrt landet mer eller mindre som en ett-parti stat siden frigjøringen.Ikke alt visste hans støttespillere, og noe valgte man muligens å se gjennom fingrene med. Under frigjøringskrigen mot Smith-regimet var det en meget opprivende indre strid blant frigjøringskjemperne, og de som ikke passet inn, ble ryddet av veien på effektivt vis. Den personen som lå best an til å lede landet etter frigjøringen, Herbert Chitepo, ble drept av en bilbombe, og det mer enn antydes av mange at det var Mugabe selv som stod bak dette plottet.
Praksisen fortsetter videre og det å si stygge ord om regjeringen eller presidenten er et sjansespill uten like. Til tross for sin høye alder holder Mugabe høyt tempo. Ifølge kona Grace står han opp klokken fire om morgenen for å trimme. Mugabe er troende katolikk. Det hindret han ikke i å få to barn med Grace mens hans første kone, Sally, lå dødssyk av kreft. Han klarte også å erte på seg landets erkebiskop Pius A. Ncube av Bulawayo som anklaget han for å utsulte sitt folk systematisk sitt folk. Erkebiskopen brukte sterke ord og uttalte at regjeringen i Zimbabwe er fullstendig løgnaktig og vil la opposisjonen sulte i hjel. Selv om situasjon i hovedstaden Harare virker tilsynelatende rolig, sulter folk på landet. Robert Mugabe er ennå preget av geriljakrigen mot det hvite mindretallsregimet i det daværende Rhodesia på 1970-tallet. Selv om koloniregimet falt i 1980, forsøker Mugabe fortsatt å mane fram et fiendebildet av den hvite mann som Zimbabwes hovedfiende. Derfor har han gjort kampen mot de hvite farmerne til en hovedsak.
Zimbabwes hvite mindretall utgjør om lag én prosent av befolkningen, men eier en tredel av den dyrkbare jorda. Siden 1997 har Mugabe gitt de hvite farmerne skylda for landets økonomiske vansker, og oppfordret sine gamle soldatbrødre fra frigjøringskrigen til å okkupere hvite storgårder.
Både farmerne og arbeiderne deres har blitt brutalt drevet bort til fordel for en ny type bønder som ikke vet noe om landbruk. Resultatet er et tilnærmet sammenbrudd i den mest produktive delen av jordbruket, samt tusenvis av arbeidsløse landarbeidere.Mugabes styresett har blitt stadig mer preget av vold. I 2000 lot han de såkalte ”krigsveteranene” gå løs på hvite farmere og beslaglegge gårdene deres. I oppkjøringen til det siste presidentvalget ble maktbruken fra Mugabe og regjeringspartiet ZANU-PF kraftigere. Flere medlemmer av MDC ble drept eller mishandlet av ungdomsgjenger fra ZANU-PF. Robert Mugabe beskyldte også opposisjonskandidaten Morgan Tsvangirai for å ha deltatt i en sammensvergelse for å drepe presidenten. Som alle diktatorer velger også Mugabe sine medarbeidere med omhu. Blant de nærmeste medarbeidere er både Hitler og hans frontsoldat Chenjerai ”Hitler” Hunzvi.
”Hitler” Hunzvi er parlamentariker for regjeringspartiet Zanu PF og leder for Zimbabwe National Liberation War Veterans Association. Hans jobb er å sørge for at presidenten alltid vinner valget og for å jage de hvite landeiere fra Zimbabwe. Tydeligvis meget effektivt. Antallet hvite i Zimbabwe har sunket fra 300 000 på 1960-tallet til omkring 50 000 i dag. Men også diktatoren kjemper om navnet Hitler. Ved en anledning sa han at han er vår tids Hitler. Siden sjefen har bart er det vel ikke helt unaturlig at landets informasjonsminister Jonathan Moyo på folkemunne kalles for Afrikas Joseph Goebbels. Paranoia til de som sitter ved makten lenge nok er ikke å undervurdere: Mugabe mener at også den ”homoseksuelle britiske regjeringen” er ute etter ham.